CNBC: 'Ετσι θα είναι μια ελληνική χρεοκοπία: τι λένε Αμερικανοί αναλυτές - OlaDeka

CNBC: ‘Ετσι θα είναι μια ελληνική χρεοκοπία: τι λένε Αμερικανοί αναλυτές

CNBC: 'Ετσι θα είναι μια ελληνική χρεοκοπία: τι λένε Αμερικανοί αναλυτές

Οι ανησυχίες για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τους πιστωτές ωθεί τους αναλυτές να συζητούν τι μορφή θα μπορούσε να πάρει μια μελλοντική χρεοκοπία;

Πως θα έμοιαζε άραγε μια ελληνική χρεοκοπία; Τι μορφή θα μπορούσε να πάρει και πόσο άσχημο θα ήταν ένα τέτοιο γεγονός; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ενώ η Ελλάδα έχει αρνηθεί ότι πρόκειται να αθετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της, υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει μία σειρά δυσβάστακτων αποπληρωμών δανείων προς τους διεθνείς πιστωτές της, ωθώντας τους αναλυτές να συζητούν τι μορφή θα μπορούσε να πάρει μία μελλοντική χρεοκοπία, αναφέρει το CNBC.

Αυτοί οι αναλυτές δεν πείθονται ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις, που θα λάβουν χώρα στις 24 Απριλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, θα είναι καρποφόρες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω παρακράτηση της βοήθειας για την Ελλάδα, αφήνοντας την χώρα να αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τις επερχόμενες αποπληρωμές και δυνητικά επιρρεπή σε χρεοκοπία.

Ο Robert Kuenzel, διευθυντής οικονομικών ερευνών για την ευρωζώνη στην Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε την Τρίτη ότιτα «μαξιλάρια» ρευστότητας της Ελλάδας γίνονται «όλο και πιο λεπτά» και ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι «πολύ άσχημη».

«Υπάρχουν διαφορετικές ακολουθίες γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλες εκ των οποίων μπορεί να καταλήξουν σε ένα πολύ άσχημο σενάριο – ειδικά όταν η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είναι ο Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA), καθώς η φερεγγυότητα αποτελεί προϋπόθεση για τον ELA» αναφέρει ο Kuenzel.

«Οποιοδήποτε είδος χρεοκοπίας θα είναι εξαιρετικά άσχημο. Θα μπορούσε να προκαλέσει bank runs, μία υποβάθμιση (της πιστοληπτικής ικανότητας) σε κατάσταση χρεοκοπίας και θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μία τεράστια χρηματοπιστωτική αστάθεια. Η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει το δικό της παράλληλο νόμισμα, IOUs (υποσχετικούς τίτλους), ή κάτι που να προσομοιάζει με τραπεζογραμμάτιο».

Υποτίμηση ακόμη και πάνω από 50%

Ο Bob Parker της Credit Suisse ανέφερε στο CNBC ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» εάν δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές, οδηγώντας σε μη παροχή περαιτέρω βοήθειας και σε μία χρεοκοπία.

«Τότε είναι που έχεις μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και μία απόσυρση της στήριξης της ΕΤΚ – και αυτό θα οδηγούσε σε μία ελληνική έξοδο» ανέφερε ο ίδιος.

«Υπάρχει μία υψηλή πιθανότητα ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης και θα ήταν μία άσχημη οπισθοδρόμηση της Ελλάδας. Εάν αποκτούσαν μία νέα δραχμή πιθανότατα να συνοδευόταν από μία υποτίμηση 50% και άνω. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει όχι απλώς σε μία χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, αλλά και σε χρεοκοπίες ελληνικών εταιρειών και φυσικών προσώπων που έχουν δανειστεί σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος, επομένως νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να αποφευχθεί».

Είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία;

Παρά την επιθυμία της Αθήνας και της ευρωζώνης να αποφευχθεί μία χρεοκοπία και οι αναταραχές που θα έφερνε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην νομισματική ένωση, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η χρεοκοπία είναι πλέον θέμα του «πότε» όχι του «αν».

«Νομίζω ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη» αναφέρει στο CNBC οMichael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

«Οτιδήποτε συμβεί, ακόμη κι αν συμφωνήσουν σε κάποια τμηματική βοήθεια για την Ελλάδα, η οικονομία της δεν πρόκειται να επιτύχει το ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται για να αρχίσει να πληρώνει τα χρέη. Δεν υπάρχει καμία προοπτική η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει, κατά την άποψή μου, και εάν οι αγορές δεν το συνειδητοποιούν αυτό ζουν σε άλλο πλανήτη».

Η λεγόμενη τρόικα των διεθνών δανειστών δεν θα ρίξει κι άλλα χρήματα για να καλύψει τις προηγούμενες απώλειες , αναφέρει ο Hewson, αποθαρρύνοντας τις ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί με περισσότερη βοήθεια, ανεξάρτητα από το εάν θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν η επέκταση του προγράμματος διάσωσης λήξει τον Ιούνιο.

thetoc
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria