ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ:ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αρχική » Διάφορα » ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ:ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ:ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Την έντονη ενόχληση και ανησυχία του εκφράζει ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας μέσα στο ναό-οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, αλλά και σε άλλους ορθόδοξους ναούς.
Η πρόσφατη απαγγελία κορανίου μέσα στην

Αγία Σοφία, σε συνέχεια των μετατροπών σε τζαμιά των ναών Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Τραπεζούντα του Πόντου, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και Διευθυντικών Υπηρεσιών, αποκαλύπτουν ένα ευρύτερο προσχεδιασμένο έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας.

Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης ζητά την άμεση αντίδραση και διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς καθώς και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή  του ανθελληνικού σχεδίου της γείτονας χώρας. 
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
Κατάπληξη και οργή προκάλεσε η απαγγελία του Κορανίου μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα, μάλιστα, της Μεγάλης Παρασκευής. Η προκλητική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα 85 χρόνια μετά τη μετατροπή του περίλαμπρου βυζαντινού ναού και οικουμενικού συμβόλου της Ορθοδοξίας σε μουσείο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας η ανάγνωση του Κορανίου συμπεριλαμβανόταν στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται εντός του ναού της Αγίας Σοφίας με τον τίτλο «η αγάπη του προφήτη», και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της γέννησης του Μωάμεθ. 
Η κίνηση αυτή εκτός από αγανάκτηση προκαλεί και εύλογη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Ήδη, λειτουργούν ως τζαμιά, με απόφαση της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, οι ναοί της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Τραπεζούντα του Πόντου. 
Ενδεικτική, άλλωστε, των προθέσεων της γείτονος υπήρξε η δήλωση, τον Νοέμβριο του 2013, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι λυπημένο, ελπίζω να ξαναχαμογελάσει».
Το πρόσφατο, όμως, γεγονός της «ανάγνωσης του κορανίου», όπως φαίνεται συνδέεται και με την πρόσφατη αναφορά του πάπα για «την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα εναντίον των Αρμενίων» που συντελέστηκε στην Τουρκία. Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Μουφτής της Άγκυρας Μεφαΐλ Χιζλί, «οι δηλώσεις του Πάπα επιταχύνουν τη διαδικασία ανοίγματος της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα».
Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το ερώτημα αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα υλοποίησης σχεδίου που περιλαμβάνει την απόφαση-ανοσιούργημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.  
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία εκ μέρους σας προς την τουρκική κυβέρνηση για την προκλητική ενέργεια ανάγνωσης του κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, ανήμερα μάλιστα της Μεγάλης Παρασκευής; 

Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, τόσο προς τη τουρκική κυβέρνηση όσο και διεθνώς, ώστε να αποτραπεί η απόπειρα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος;
Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια