Καστοριά: Σθεναρές αντιστάσεις στην κρίση προβάλλουν οι Έλληνες γουναράδες- Συνέντευξη Γκιάτα - OlaDeka

Καστοριά: Σθεναρές αντιστάσεις στην κρίση προβάλλουν οι Έλληνες γουναράδες- Συνέντευξη Γκιάτα

Αποφασισμένοι να βρουν διεξόδους στην κρίση δηλώνουν οι Έλληνες γουναράδες, που έχοντας βρεθεί πολλές φορές μεταξύ… Σκύλλας και Χάρυβδης προβάλλουν σθεναρές αντιστάσεις στη “βουτιά” που σημειώνει ο κλάδος.

Το 2014 αποδείχθηκε δύσκολο για τη γούνα, με τον τζίρο να καταγράφεται μειωμένος σε ποσοστό 70% και να διαμορφώνεται σε 105 εκατ. ευρώ (από 300 εκατ. ευρώ το 2013), αλλά όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” Φαίδων Γκιάτας, οι Έλληνες γουναράδες είναι
αποφασισμένοι να αλλάξουν αυτή την εικόνα.

“Πολλές φορές, η ψυχρολουσία που βιώνουμε μας παίρνει από κάτω, αφού κάθε φορά που κάνουμε δύο βήματα μπροστά, αμέσως συμβαίνει κάτι και πάμε πίσω δέκα. Ωστόσο, οι Έλληνες γουναράδες είμαστε αγωνιστικοί και δεν πρόκειται να το καταθέσουμε τα όπλα” τονίζει.

Το 2014 αποδείχθηκε δύσκολο για τη γούνα, με τον τζίρο να καταγράφεται μειωμένος σε ποσοστό 70%

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο τζίρου, ο κλάδος της γούνας ενισχύθηκε κατά 20% το 2012 έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 40% έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώνονταν στα 150 εκατ. ευρώ. Το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 80% συνολικά.

Σχετικά με τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις, ο κ. Γκιάτας σημείωσε ότι υπερβαίνουν τις 1.100 και τόνισε ότι μπορεί να μην έχουν μπει “λουκέτα” την περίοδο της κρίσης, ωστόσο έχουν υψηλά αποθέματα, άνω του 70%.

Σε ό,τι αφορά τις φάρμες παραγωγής βιζόν/μινγκ στη Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ότι ανέρχονται σε 105 και η παραγωγή γουνοδερμάτων πλησιάζει τα δύο εκατ. δέρματα, όταν προ δεκαετίας ήταν μόλις 500.000.

Αναφορικά με την παρουσία της ελληνικής γούνας στο διεθνές σκηνικό, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” σημείωσε ότι η Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη) παραμένει ένας δυναμικός προσανατολισμός, παρόλο που με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας έπεσαν και οι πωλήσεις.

Στον αντίποδα, την τελευταία τριετία ανέκαμψαν σε ποσοστό 40% συνολικά, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ και στο Ντουμπάι, όπου προ διετίας λειτουργούσαν 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, το 70% εξ αυτών έχει επιστρέψει στη Δυτική Μακεδονία, λόγω περιορισμού της ζήτησης, συνεπεία της σημαντικής κάμψης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων.

Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία πέντε χρόνια για είσοδο της ελληνικής γούνας στις αγορές της Κορέας, του Χονγκ Κονγκ, αλλά και της Κίνα, ο κ. Γκιάτας τόνισε: “είδαμε αχτίδα φωτός με αύξηση των εξαγωγών μας κατά 5%”.

Στη δε εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 1%-2% και σε απόλυτο αριθμό πωλούνται περίπου 10.000-15.000 κομμάτια ετησίως, τα περισσότερα εκ των οποίων, μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες, στα νησιά του Αιγαίου.

Η 40ή Διεθνής Έκθεση Γούνας

Στο μεταξύ, λιγότεροι κατά 20% καταγράφονται φέτος οι συμμετέχοντες στην 40η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς (6-9 Μαϊου), έναντι των 130 επιχειρήσεων πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα. Ωστόσο, όπως λέει, δυναμικό “παρών” δίνουν φέτος οι εμπορικοί επισκέπτες από Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο (13.000 τ.μ.) του Συνδέσμου, που κόστισε 3,8 εκατ. ευρώ.

makthes.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria