Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για της δημιουργία ενός νέου δήμου Παραλίμνιας Βορειανατολικής Καστοριάς - OlaDeka

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για της δημιουργία ενός νέου δήμου Παραλίμνιας Βορειανατολικής Καστοριάς

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για της δημιουργία ενός νέου δήμου Παραλίμνιας Βορειανατολικής Καστοριάς

Αγαπητοί συμπολίτες και συνδημότες!

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της χωροταξικής διάρθρωσης του Δήμου Καστοριάς που διαμόρφωσε ο νόμος «Καλλικράτης» είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου σε έκταση και πληθυσμό Δήμου, εσωτερικά πολύ ανομοιογενούς.

Τα αποτελέσματα ήδη τα ζούμε όλοι μας και δεν είναι αισιόδοξα.

Επιλέχτηκε αυτή η λύση, κατά βάση με «μνημονιακά» και ελάχιστα λειτουργικά κριτήρια, όπως γεωμορφολογικές, συγκοινωνιακές, παραγωγικές, κοινωνικές, ιστορικές, πολιτισμικές, ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Η χάραξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας Δήμος με πολλές ταχύτητες στο εσωτερικό του. Αστικός Δήμος, κατά κύριο λόγο, που προσαρτήθηκαν και καθαρά αγροτικές, κτηνοτροφικές, ορεινές περιοχές που παραμένουν σε σχετικό περιθώριο, του ενδιαφέροντος του μεγάλου Δήμου Καστοριάς στα χρόνια που ήδη υπάρχει.

Η εξυπηρέτηση της αγροτικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής, δασικής, γενικότερα της παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά και, με βάση μια γενικότερη θεώρηση, μιας ευρείας πολιτικής υπαίθρου, που θα έπρεπε να είναι κύρια χαρακτηριστικά για την ύπαρξη ενός συμπαγούς, δημιουργικού και αποτελεσματικού Δήμου, απλά δεν μπορούν να υπάρχουν σε έναν τέτοιο, όπως ο σημερινός Δήμος Καστοριάς.

Η πρωτοβουλία μας, μια ανοικτή κίνηση πολιτών, ζητά να επανεξεταστεί η χωροταξία του υπάρχοντος Δήμου Καστοριάς, η «απελευθέρωση» του από περιοχές «βαρίδια» που του είναι σήμερα και η αναδημιουργία νέων Δήμων με πιο ομοιογενή χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνική ενότητα και ταυτότητα.

Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να το σκεφτούμε και να το κάνουμε απαιτητό, με ανάλογο αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει μάλιστα και της σχετικής δέσμευσης του Υπουργού και της κυβέρνησης ότι ο υπάρχον νόμος του «Καλλικράτη» θα αναθεωρηθεί.

Οι κοινωνίες (όσων εκ) των τεσσάρων πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων: Μακεδνών, Αγ. Αναργύρων, Κλεισούρας, και Βιτσίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πλατιά και να διεκδικήσουμε την δημιουργία ενός Νέου Δήμου που τα κριτήρια ύπαρξης του είναι άκρως ενωτικά, λειτουργικά και δυναμικα για μια Τοπική Ανάπτυξη και διαμόρφωση μια κοινωνικής εγγύτητας που θα βελτίωνε το κλίμα και τα περιθώρια μιας καλύτερης ζωής σε ολους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Σας καλούμε να πλαισιώσετε την πρωτοβουλία μας ώστε να γινει μεγαλο Τοπικό Κίνημα που θα καταφέρει να κτίσει ένα Νέο Δημιουργικό Δήμο στην περιοχή μας.

Προγραμματική Διακήρυξη

Μάρτιος 2015

Σας καλούμε στην πρώτη γενική συνέλευση της πρωτοβουλίας

στην Κορησό,στο Πολιτιστικό Κέντρο

το Σάββατο 18/4/ 2015 και ώρα 8μμ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ Β.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria