Στο μηδέν η διαπραγμάτευση ενώ τα λεφτά τελειώνουν

Αρχική » Διάφορα » Στο μηδέν η διαπραγμάτευση ενώ τα λεφτά τελειώνουν

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Euroworking Group, με τη συμμετοχή μάλιστα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Euroworking Group, με τη συμμετοχή μάλιστα του Γιάνη Βαρουφάκη και πλέον, όπως προκύπτει και από πηγές των Βρυξελλών, είναι απίθανη η σύγκληση Εurogroup την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Ο χρονος όμως πιέζει ασφυκτικά, καθώς την επόμενη Πέμπτη η Αθήνα καλείται να καταβάλει στο ΔΝΤ δόση 450 εκατ. Ευρώ, ενώ εκτός από τους δανειστές το Μαξιμου κλήθηκε να «αντιμετωπίσει» και δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, των Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Σκουρλέτη που επανέφεραν εμμέσως σενάριο μη αποπληρωμής του Ταμείου.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων και είναι δύσκολο να καταλήξουν σε μία αμοιβαία συμφωνία ώστε να συνεδριάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα το Eurogroup.

Και αυτό παρά το γεγονος ότι παραδόθηκε νέα επικαιροποιημένη 26σέλιδη λίστα με μέτρα που προβλέπεται να αποδώσουν από 4,684 έως 6,111 δισ. Ευρώ. Ωστόσο φαίνεται να παραμένουν τα αγκάθια, τα οποία αφορούν το ασφαλιστικό και την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της συνέχισε το μαρτύριο της σταγόνας αυξάνοντας μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες και ενώ η φυγή καταθέσεων για το Μάρτιο εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ.
Τα υπουργικά …φάλτα και η παρέμβαση Μαξίμου

Tην ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις νέα φωτιά άναψαν δηλώσεις υπουργών σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υποχρεώνοντας το Μαξίμου να παρέμβει και να διαβεβαιώσει ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη.

Μιλώντας στο Spiegel ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων μέχρι τις 9 Απριλίου, πρώτα θα εξασφαλίσουμε την πληρωμή μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους στο εξωτερικό να υπάρξει μια συμφωνία και κατανόηση για να αποπληρώσουμε τα 450 εκ. στο ΔΝΤ αργότερα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Die Zeit, ελεγε ότι «αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιοσχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Οι αναφορές Βούτση- Σκουρλέτη προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Μαξιμου με δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Reuters, με την οποια η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ. “Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος.Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.” λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

thetoc

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια