«Κουρεύουν» τα δάνεια σε 31.000 παραγωγούς - OlaDeka

«Κουρεύουν» τα δάνεια σε 31.000 παραγωγούς

«Κουρεύουν» τα δάνεια σε 31.000 παραγωγούς

Πράσινο φως από την ΤτΕ για ρυθμίσεις σε βάθος δεκαετίας από τράπεζες που τελούν υπό εκκαθάριση

Με στόχο να ανακτηθεί με κάθε τρόπο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των «κακών» τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να ξαναφέρει στα γκισέ καταρχάς τους αγρότες με «κόκκινα» δάνεια. Το δέλεαρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 δόσεις, αλλά κυρίως η δυνατότητα διαγραφής -δηλαδή, «κουρέματος»- μέρους του δανείου προς τους δανειολήπτες που θα είναι ενήμεροι ως προς την εξυπηρέτηση των δόσεων.

Σχέδια

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε, έπειτα από διαβούλευση με τους εκκαθαριστές, τα σχέδια στρατηγικής των υπό εκκαθάριση τραπεζών για το 2015. Με την απόφαση αυτήν δίνεται η δυνατότητα αύξησης της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης, από πέντε σε 10 χρόνια, σε όλες τις εκκαθαρίσεις, άρα και της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας.

Ειδικά για τους δανειολήπτες της παλιάς ΑΤΕ, θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης δανείων 31.000 αγροτών με ιδιαίτερα επωφελείς όρους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα όλες οι υπό εκκαθάριση τράπεζες, δηλαδή το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής, του Τ.Τ., της Proton κ.ά., πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, από διαφορετικές οντότητες, οι οποίες επιδιώκουν να εισπράξουν μέρος των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους.
Συνολικά, ο στόχος είναι να ανακτηθεί ποσό περί τα 2 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των «κακών» τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των «κόκκινων» δανείων του αγροτικού κόσμου προς την παλιά ΑΤΕ, δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα το ακριβές νούμερο. Ωστόσο, όπως αναφερόταν στην έκθεση για τον πρωτογενή τομέα, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Task Force πριν από μερικούς μήνες, τα επισφαλή αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ ανέρχονται σε 950.000.000 ευρώ και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες πιστώσεων που άρχισαν να χορηγούνται από την ATE από το 2003: στα ανοικτά δάνεια αγροτών, που φθάνουν τα 650.000.000 ευρώ, στα ενιαία μακροπρόθεσμα ανοικτά δάνεια αγροτών (περί τα 200.000.000 ευρώ) και στη «ρύθμιση 100/2001», στην οποία είχαν ενταχθεί δάνεια περίπου 100.000.000 ευρώ.

Δημοκρατία
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria