Οι πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη! Tου Γιώργου Πετκανά - OlaDeka

Οι πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη! Tου Γιώργου Πετκανά

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, στα πλαίσια συμφωνίας αντισταθμιστικής ωφέλειας δικαιούχων του διερχόμενου αγωγού φυσικού αερίου, ειδικότερα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας έχω να επισημάνω τα εξής:

Η έλευση αγωγού φυσικού αερίου με τη χρησιμότητα που μπορεί να προσφέρει, θα πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους των Δήμων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όχι να τους χωρίζει εμπλέκοντας αυτούς σε διαμάχες. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη δικαιοσύνη, σύμφωνα πάντοτε με τις διαδικασίες και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται από τη σύμβαση διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Πρωτίστως η Περιφερειακή Αρχή Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει άμεσα να έρθει σε συμφωνία με την κατασκευαστική εταιρεία του ΤΑΡ, η οποία θα επιτρέψει αναμονές παροχών σε κομβικά γεωγραφικά σημεία όπου μελλοντικά θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Όχι απαραιτήτως, αποκλειστικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Βεβαίως από την αναμονή παροχών έως την κατασκευή εσωτερικών δικτύων για φθηνή ενεργειακή χρήση φυσικού αερίου ακολουθεί «δρόμος μακρύς» και δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί. Ωστόσο για να καταλήξουμε κάποτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή στη χρήση φθηνού φυσικού αερίου, επιβάλλεται να εκτιμηθεί τεχνικά σήμερα, ο χώρος δημιουργίας μελλοντικών εσωτερικών δικτύων παροχών αερίου. Για το θέμα αυτό αρμόδια είναι η Διοικούσα Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνεργαζόμενη με τις Δημοτικές Αρχές Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά μετά από εισηγήσεις επιστημονικών συνεργατών τους.

Το βέβαιο είναι πως η Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και καμιά Αιρετή Περιφερειακή Αρχή στη Χώρα μας, δεν έχει «λόγο διανομής» για τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιούνται Δήμοι της εκάστοτε Περιφέρειας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κανείς μερίδιο και κανείς δεν θα πρέπει να έχει αξιώσεις σε αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη, εκτός από τους πραγματικούς δικαιούχους. Και δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνον οι Δήμοι, από όπου διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Είναι εκείνοι που «θίγονται» από την διέλευση αυτή του αγωγού. Δικαιούχοι είναι άμεσα ή έμμεσα οι κάτοικοι της «θιγόμενης περιοχής» και σε αυτούς θα αποδοθούν τα προβλεπόμενα χωρίς κανείς να «αλληθωρίζει» αλλού. Επομένως οι Δήμοι: Αμυνταίου, Άργους Ορεστικού, Εορδαίας, Νεστορίου, Καστοριάς, από όπου δηλαδή διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου αντισταθμιστικά θα πρέπει να λάβουν τις χρηματικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις διανυθείσες αποστάσεις διαδρομής αγωγού, του καθενός εκ των αναφερομένων Δήμων. Γεωγραφικά ορίζεται το τμήμα του κάθε Δήμου όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ν.3852/10 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες φέρουν πρόθεση Αιρετών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για απόδοση αντισταθμιστικής ωφέλειας σε συγκεκριμένα Ιδρύματα και άλλα Ταμεία στην περίπτωση που θα μπορούσε να ελέγξει η Περιφερειακή Αρχή το ποσό των 6εκ. ευρώ περίπου. Προτάθηκε μάλιστα και ποσοστό τάξης 40% για τα ΤΕΙ, 20% για φιλόπτωχα ταμεία και όσα υπολείπονται να αποδοθούν στους Δήμους.

Αγαπητοί μου, το Ελληνικό Κράτος έχει προβλέψει τη λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, ακόμη και σε μεταπτυχιακές σπουδές, οπότε καλό είναι να μην πυροδοτείτε κάποιοι Αιρετοί τη διαμάχη τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά για τα φιλόπτωχα ταμεία και δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας, όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι οι Δήμοι πρωτοστατούν στις δράσεις αυτές με την ίδρυση Κοινωνικών Παντοπωλείων, Δημοτικών Ιατρείων & Φαρμακείων, Δημοτικών Φροντιστηρίων, Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Βοήθεια στο Σπίτι, Πρόνοια κλ.π.

Εκτός πια εάν κάποιοι, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ζήλεψαν τα …φώτα δημοσιότητας της Περιφέρειας Αττικής που αποφάσισε με το «έτσι θέλω» να διαχειρισθεί χρήματα συσσιτίων & καταπολέμησης της φτώχειας – παρακάμπτοντας τους Δήμους – οικονομικούς πόρους δηλαδή, που διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων των Δημάρχων Αττικής Βορείου Τομέα. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής απείλησε μάλιστα με εμπλοκή έργων και απόταξη των μη φίλα προσκείμενων Δημάρχων! Θέμα για το οποίο η ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε φυσικά, αντιδρώντας για τις παράξενες αυτές τακτικές.

Οι Δήμοι απαιτούν δικαιοσύνη, ισονομία και ισοτιμία. Αυτό απαιτούν και οι πολίτες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄& Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οφείλουν να πάνε μαζί. Ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Όλοι Μαζί! Ο χρόνος θα κρίνει και θα δικαιώσει τελικά εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στη δικαιοσύνη και υπηρετούν τους θεσμούς χωρίς αυτοσκοπό..

18-3-2015

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria