Σαββόπουλος:Ερωτήματα προς Αντιπεριφερειαρχη Καστοριάς κ. Αδαμόπουλο Σωτήριο - OlaDeka

Σαββόπουλος:Ερωτήματα προς Αντιπεριφερειαρχη Καστοριάς κ. Αδαμόπουλο Σωτήριο

Σαββόπουλος:Ερωτήματα προς Αντιπεριφερειαρχη Καστοριάς  κ. Αδαμόπουλο Σωτήριο
Κ. Αδαμόπουλε  έχετε αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης της Π.Ε.Καστοριάς από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Καστοριά  και  έχουν παρουσιάσει πλήρη στασιμότητα .
1) Μελέτη αρδευτικού φράγματος Νεστορίου  4.480.0000 ευρώ δημοπρατήθηκε  στις 14 Ιανουαρίου του

2014 και μέχρι τον Αύγουστο  η ενημέρωση του υπουργείου ήταν ότι βρίσκεται στην διαδικασία των ενστάσεων. Τι ενέργειες και τι συναντήσεις έγιναν από πλευρά σας; Και που βρίσκεται η διαδικασία της αξιολόγησης του διαγωνισμού της μελέτης για το πλέον αναπτυξιακό έργο που εκτελείται αυτή την στιγμή στην Δ. Μακεδονία ένα έργο που θα αρδεύει 72.000 στρ..

Η μελέτη για να ολοκληρωθεί θέλει 2-2,5 χρόνια και ο φόβος όλων μας είναι αν δεν υπογραφεί  η σύμβαση της μελέτης σύντομα δεν θα προλάβουμε το επόμενο πακέτο χρηματοδότησης για να ξεκινήσει η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου.
Το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχουν πάλι προβλήματα με την κατασκευή του έργου.  Έγιναν επαφές με το υπουργείο και με τους αναδόχους  έτσι ώστε να μην έχουμε κάποια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την κατασκευή του έργου;
2) Υδροηλεκτρικός σταθμός φράγματος Νεστορίου τον Αύγουστο του 2014 υποβλήθηκε από την ΠΕ Καστοριάς ο φάκελος για την προσφορά σύνδεσης στην ΔΕΔΗΕ η οποία  θα υποδείξει  τον  τρόπος σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος αυτής και είναι το πρώτο στάδιο σε μια σειρά από διαδικασίες που χρειάζονται έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τελική άδεια λειτουργίας του σταθμού.
Θυμίζουμε ότι μιλάμε για ένα υδροηλεκτρικό σταθμό που σε ετήσια βάση θα παράγει ρεύμα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ  ισχύος 7 MW.
Τι ενέργειες έχετε κάνει : υπήρξε κάποια συνάντηση με ΔΕΔΗΕ
Για τον υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος της πραμόριτσας ισχύος 1,035 ΜW ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ο κ.Καρυπίδης  έκανε δυο  συναντήσεις στην Αθήνα με τους αρμόδιους για να επιλύσει τα προβλήματα που υπήρχαν ,για τον υδροηλεκτρικό του φράγματος Νεστορίου που έχει επταπλάσια ισχύ γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ακόμη;
3)Το καλοκαίρι του 2014 εντάχτηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων η χρηματοδότηση της μελέτης που αφορά την μεταφορά νερού από πηγές κορομηλιάς για τον υπόγειο εμπλουτισμού της λίμνης Καστοριάς μια μελέτης που θα λύσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη προϋπολογισμού 372.600 ευρώ.
Μιας μελέτης που προβλέπει σε πρώτη φάση κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Κεφαλαρίου και Τοιχιού (στην συνέχεια μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την περιοχή της παραλίμνιας ζώνης Μεταμόρφωσης, Φωτεινής,Πολυκάρπης ,Μαυροχωρίου, Δισπηλιού , Βασιλειάδας , Κορησού , Μελισσοτόπου ,Σταυροποτάμου και Λιθιάς) αλλά και την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού στην περιοχή της χλοης.
Έκτοτε δεν έχει γίνει  καμία ενέργεια από την νεα Περιφερειακή αρχή για την διαδικασία του διαγωνισμού της μελέτης.
Και αυτή η μελέτη λόγω των ειδικών αδειοδοτήσεων που χρειαζονται θέλει περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο φόβος όλων μας είναι ότι και σε  αυτό το έργο δεν θα υπάρχει ετοιμότητα.
4)Δημόσιο ΚΤΕΟ  Π.Ε. Καστοριάς 
Από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή δαπανήθηκε ποσό περίπου 85.000 ευρώ για τις προμήθειες των μηχανημάτων που απαιτούνταν για την πιστοποίηση του ΚΤΕΟ Καστοριάς αλλά και για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων .
Στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού το δημόσιο ΚΤΕΟ θα πρέπει να λειτουργήσει Σε όλη την Περιφέρεια μας το μοναδικό δημόσιο ΚΤΕΟ  που δεν λειτουργεί είναι το δικό μας. 
Θα θέλαμε να μάθουμε για ποιο λόγο  καθυστερείτε την λειτουργία του.
Κ. Αδαμόπουλε  δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν άμεσα θα πρέπει εμείς ως Π.Ε. Καστοριάς να έχουμε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε να ενταχτούν αλλά και να ολοκληρωθούν  πολύ σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής. 
Παρακαλώ για τις απαντήσεις σας 
                                          Σαββόπουλος Δημήτριος 

                                 Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria