Ο Μάρτης ή Μαρτιά: Γιατί φοράμε το ασπροκόκκινο βραχιολάκι

Αρχική » Διάφορα » Ο Μάρτης ή Μαρτιά: Γιατί φοράμε το ασπροκόκκινο βραχιολάκι

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
Ο Μάρτης ή Μαρτιά: Γιατί φοράμε το ασπροκόκκινο βραχιολάκι

Μπήκε και επίσημα η πρώτη μέρα της Ανοιξης και η παράδοση θέλει να φοράμε το ασπροκόκκινο βραχιολάκι στο χέρι, γνωστό και ως Μάρτης ή Μαρτιά. Πού έχει όμως τις ρίζες του αυτό το έθιμο και τι συμβολίζει;Τα παιδιά φορούν το Μάρτη, ένα βραχιολάκι από ασπροκόκκινη στριμμένη κλωστή στο χέρι τους, που σύμφωνα με την παράδοση τους προστατεύει από τον ανοιξιάτικο ήλιο για να μη τους κάψει.

Λέγεται ότι η παράδοση του ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα, όταν οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Το έθιμο με το πέρασμα των χρόνων διασκορπίστικε στα Βαλκάνια όπου γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε, ενώ στη Βουλγαρία, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Το συγκεκριμένο στολίδι θεωρείται φυλαχτό στη Βουλγαρική παράδοση και το δωρίζουν στα μέλη της οικογένειας με ευχές για υγεία και ευημερία.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια