Οι φαρμαδόροι βιζόν της Κίνας αισθάνονται το μούδιασμα της αγοράς από την αποδυναμωμένη ρωσική αγορά -Πολύ δυνατό ρεπορτάζ - OlaDeka

Οι φαρμαδόροι βιζόν της Κίνας αισθάνονται το μούδιασμα της αγοράς από την αποδυναμωμένη ρωσική αγορά -Πολύ δυνατό ρεπορτάζ

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Οι φαρμαδόροι βιζόν της Κίνας αισθάνονται το μούδιασμα της αγοράς από την αποδυναμωμένη ρωσική αγορά -Πολύ δυνατό ρεπορτάζ

Πολλοί σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας γουναρικά στην εγχώρια αγορά

Οι εκτροφείς βιζόν στην Κίνα είχαν ένα δριμύ οικονομικό χειμώνα, καθώς οι τιμές και η ζήτηση μειώθηκαν λόγω των αδύναμων αγορών στη Ρωσία και την Ανατολική
Ευρώπη.

Ο Wang Yongquan, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Κτηνοτροφίας στην περιοχή Wendeng της Weihai, μια πόλη στην ανατολική επαρχία της Κίνας Shandong, δήλωσε ότι ο όγκος των εξαγωγών γούνας το 2014 στο Wendeng μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό από έτος σε έτος. Η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη ξένη αγορά.

Οι τιμές της γούνας ήταν πολύ χαμηλές από το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Wang. Για παράδειγμα, η τιμή για ένα δέρμα αρσενικού βιζόν ήταν 300 γιουάν ($ 48) ή περισσότερο,  και ενός θυληκού  ήταν 200 γιουάν, κατά την περίοδο αιχμής το 2013. Αλλά το 2014, το αρσενικό βιζόν είχε κατά μέσο όρο 180 γιουάν.

Σύμφωνα με τον Κινεζικό Σύνδεσμο Γουνοποιών, οι εξαγωγές των δερμάτων  τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους ανήλθαν σε 6 εκατομμύρια κιλά, ενώ το 2013, σε  7,5 εκατομμύρια κιλά.

«Πολλοί φαρμαδόροι κράτησαν τα δέρματα τους και περιμένουν να αυξηθεί η τιμή φέτος» δήλωσε ο Wang. “Ο αριθμός των εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων μειώθηκε από 30 έως 40 τοις εκατό το 2014.”

Η περιοχή Wendeng φιλοξενεί περισσότερα από 8.600 αγροκτήματα που εκτρέφουν 14 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα. Από αυτά, περίπου 7 εκατομμύρια είναι βιζόν και 2 εκατομμύρια αλεπούδες. Αυτές οι φάρμες καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής βιζόν.

Οι φάρμες Mink συγκεντρώνονται στις επαρχίες Shandong, Liaoning και Hebei. Το Shandong είναι μακράν η κυρίαρχη πηγή, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 76 τοις εκατό του συνόλου των προϊόντων βιζόν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Κίνας.

Ο Sun Kai, που είναι γενικός γραμματέας του κλάδου της γούνας της κλωστοϋφαντουργίας και του ρουχισμού του Επιμελητηρίου που ανήκει στην γενική Κινεζική Ομοσπονδία Βιομηχανίας και Εμπορίου, είπε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για τα προϊόντα γούνας είχε σημαντικές επιπτώσεις στους φαρμαδόρους στην επαρχία Shandong και μικρότερη επίδραση στους παραγωγούς στην βορειοανατολική Κίνα.

«Περίπου το ένα πέμπτο των φαρμαδόρων θα αναγκαστούν να οδηγηθούν εκτός αγοράς αυτή τη χρονιά.”

Αλλά είπε ότι η υποτονική αγορά είναι μια προειδοποίηση προς τον κλάδο ότι θα πρέπει να εδραιώθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι οι μικρές, ατομικές επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου. Δεν υπάρχει εθνικό σύστημα δημοπρασιών για τη γούνα, και ο τομέας βασίζεται κυρίως σε 10 αγορές συναλλαγών που συνδέουν τους κτηνοτρόφους και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Το Shandong θεωρείται ως μια επαρχία που παράγει χαμηλής και μέσης ποιότητας δέρματα, έτσι οι φάρμαδόροι  εκεί τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για υψηλής ποιότητας προϊόντα γούνας.

“Τα καλύτερα βιζόν τώρα πωλούνται στην Κίνα. Εμείς πρέπει να αρπάξουμε αυτή την αγορά με αύξηση σε καλύτερες φυλές γουνοφόρων ζώων», δήλωσε ο Λιν Zijun, Γενικός Διευθυντής της Weihai Shengtaiyuan Mink Industry Co Ltd.

Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο της γούνας. Η ζήτηση είναι επίσης ισχυρή στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης πρόθυμοι πελάτες σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ουκρανία, η Τουρκία και το Καζακστάν.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της γούνας είναι η Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γούνας.

Το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας των εγχώριων δερμάτων είναι η εισαγωγή ξένων φυλών. Αλλά η πρόκληση βρίσκεται στην διατροφή τους, δήλωσε ο Λιν.

«Οι εγκαταστάσεις εκτροφής μας είναι παγκόσμιας κλάσης. Η σύνθεση της εξελιγμένης αναπαραγωγής και των ζωοτροφών εκτροφής είναι τα πιο δύσκολα ζητήματα», δήλωσε ο Λιν.

Προσέλαβε ξένους  φαρμαδόρους και εμπειρογνώμονες αναπαραγωγής νέων φυλών (παραγωγής υψηλού επιπέδου γουνοδερμάτων) να εργαστούν στο αγρόκτημά του στο Shandong.

«Κοστίζει το ίδιο σε  χρόνο και  ενέργεια, αλλά ο τζίρος είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι μπορεί να επιτευχθεί από τη εκτροφή εγχώριων βιζόν» είπε ο Lin.

«Η εταιρεία επένδυσε πάνω από 30 εκατομμύρια γιουάν για την εισαγωγή 30.000 λευκού βιζόν το 2014, και οι γούνες τους αναμένεται να βγούν στην αγορά ξεκινώντας από τον Αύγουστο. Τα κέρδη είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που επιτυγχάνεται με την βελτίωση των εγχώριων φυλών», συνέχισε.

Τα δέρματα από εγχώριες φυλές πωλούνται με 180 γιουάν, αλλά εκέινα που προέρχονται από εισαγόμενες φυλές μπορούν να προσκομίσουν 600 γιουάν, δήλωσε ο Λιν.

Η Wendeng Aogilleace βιζόν Industry Co Ltd εισήγαγε 45.000 μινκ από τη Δανία μεταξύ 2013 και 2014. Η εταιρεία παράγει 40.000  βιζόν κάθε χρόνο, αλλά οι ανάγκες της εταιρείας απαιτούν 150.000 γούνες ετησίως, δήλωσε ο Zhou  Guangyu, διευθυντής στο Aogilleace.

Ο Lin είπε ότι πολλοί από τους συναδέλφους του στο Shandong θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά το ήμισυ αυτό το έτος, καθώς περιμένουν να πάρει τα πάνω της ηαγορά της Ανατολικής Ευρώπης.

“Το μέλλον της αγοράς είναι στην Κίνα”, δήλωσε ο Λιν.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria