2ο Λύκειο Καστοριάς: Διδακτική επίσκεψη στις φυλακές Γρεβενών - OlaDeka

2ο Λύκειο Καστοριάς: Διδακτική επίσκεψη στις φυλακές Γρεβενών

Στις 4 Μαρτίου το σχολείο μας πραγματοποίησε στα πλαίσια του μαθήματος Πολιτική Παιδεία της Β΄ Λυκείου, διδακτική επίσκεψη στις φυλακές Γρεβενών.

Έλαβαν μέρος 50 μαθητές της Β΄ λυκείου και τρεις συνοδοί καθηγήτριες.

Σύμφωνα με δήλωση του ψυχολόγου των φυλακών, είμαστε το πρώτο σχολείο πανελλαδικά που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το σωφρονιστικό κατάστημα και το δεύτερο σχολείο σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη σ’ έναν τόσο ιδιαίτερο προορισμό.

Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το Δ/ντή των φυλακών, τον ψυχολόγο, την κοινωνική λειτουργό, όλο το σωφρονιστικό προσωπικό, τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, τους συναδέλφους του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, που έδωσαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας να διδαχθούν και βιωματικά να γνωρίσουν το κομμάτι αυτό της κοινωνίας μας, να προβληματιστούν θετικά και να λάβουν από νωρίς αποφάσεις που θα τους εντάξουν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

2ο Λύκειο Καστοριάς: Διδακτική επίσκεψη στις φυλακές Γρεβενών

Η διδακτική επίσκεψη έκλεισε με το προσκύνημά μας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μικροκάστρου όπου με πολλή αγάπη μας φιλοξένησαν η ηγουμένη καθώς και όλη η αδελφότητα.


Παρακάτω παραθέτουμε άρθρο μιας μαθήτριάς μας, που καταθέτει στις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

“Μόλις φτάσαμε στο χώρο των φυλακών και αντίκρισα τα θεόρατα τείχη που τις περιφρουρούσαν, ένιωσα το φόβο να με διαπερνά. Όσο προχωρούσαμε προς το εσωτερικό τους τα συναισθήματα γίνονταν ολοένα και πιο έντονα. Η αμηχανία ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά μας όταν μπήκαμε σε μια μεγάλη αίθουσα για να ενημερωθούμε για τη γενικότερη λειτουργία των φυλακών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να πληροφορηθούμε για τη δράση του ΚΕΘΕΑ φορέα θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων –φυλακισμένων.

Και αυτό γιατί στον ίδιο χώρο βρίσκονταν κι ένας μικρός αριθμός δεκαέξι κρατουμένων, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μέσα από τη συζήτηση και τη δική μας παρότρυνση, οι κρατούμενοι ανοίχτηκαν και μας έδωσαν πολυτιμότατες συμβουλές ο καθένας ανάλογα με την εμπειρία του.

Πόνος, συγκίνηση και θαυμασμός ήταν μερικά μόνο από τα συναισθήματα που ένιωσα σ’ αυτή τη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Πάντως αυτό που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην ψυχή μου είναι η συμβουλή ενός νεαρού κρατούμενου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

Να προσέχετε τη ζωή σας και να θυμάστε πάντα ότι οι αποφάσεις παίρνονται

με καθαρό μυαλό.“

Βασιλική

2lykeiokastorias.blogspot.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria