Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή - ΤΩΡΑ - OlaDeka

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή – ΤΩΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή - ΤΩΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών.

Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το πρωί το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εστάλη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. «Καταθέσαμε», σημειώνουν, «μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».

Όπως έγινε γνωστό, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία – γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Επίσης, τονίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και προαναγγέλλουν ότι θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει “ανάσες” στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019», συμπληρώνουν.

Τέλος, γνωστοποιούν ότι στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria