Σε τροχιά ρήξης - OlaDeka

Σε τροχιά ρήξης

Σε τροχιά ρήξης

Των Δήμητρας Καδδά, Νίκης Ζορμπά
Ως… απαράδεκτο επιστρέφεται από το Μέγαρο Μαξίμου στο Βερολίνο το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Κυβερνητικές πηγές, σε κατηγορηματικό και αυστηρό τόνο, ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική…
της Ευρώπης.

Ίδιες πηγές μάλιστα, επισημαίνουν πως “Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης”


Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δια κύκλων της, τονίζει ότι:

1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.
2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.

Και καταλήγει: “Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης”.

Επιμένουν όλοι σε πιστή τήρηση του προγράμματος

Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τήρηση των συμφωνηθέντων και των κοινοτικών κανόνων, αναδεικνύονται μέσα από βροχή δημοσιευμάτων, δηλώσεων και αναφορών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Φανερώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον M. Draghi, ενώ ήρθαν και… προεόρτια για το αυριανό κρίσιμο διπλό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τον W. Schaeuble αλλά και με τους επιτελείς των υπουργών Oικονομικών-EWG:

· Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ελάφρυνσης χρέους, παραπέμποντας στο συμφωνημένο πρόγραμμα, στον απόηχο της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με τον P. Thomsen την προηγούμενη Κυριακή στο Παρίσι που αποκαλύφθηκε σήμερα.

· To Reuters επικαλείται έγγραφο αίτημα Γερμανίας προς το αυριανό EWG, την σύνοδο των επιτελείων των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο ζητά από την Ελλάδα πλήρη εφαρμογή του μνημονίου περιλαμβανομένου του στόχου για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

· Από το σημερινό ραντεβού του Γ. Βαρουφάκη με τον M. Draghi δεν βγήκαν τα… μηνύματα που περίμεναν οι ελληνικές αρχές. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αύξηση ρευστότητας μέσω υψηλότερων σε αξία εκδόσεων εντόκων φαίνεται ότι δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς ο M. Draghi επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων και του καταστατικού της ΕΚΤ, παραπέμποντας εμμέσως, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, το θέμα προς πολιτική απόφαση.

Η διαπραγματευτική περιοδεία του οικονομικού επιτελείου Γ. Βαρουφάκη – Ευκ. Τσακαλώτου συνεχίζεται με αυριανό σταθμό το ραντεβού με τον W. Schaeuble, το οποίο κλείδωσε μετά από μεσολάβηση του επιτρόπου Μοσχοβισί. Μιλώντας σήμερα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά.

Το EWG
Με την πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup να παραμένει στο τραπέζι, κρίσιμη αλλά και ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών είναι η αυριανή σύνοδος των επιτελών των ΥΠΟΙΚ Από τις διμερείς επαφές, χωρίς «χαρτοφύλακες», το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει την Πέμπτη την πρώτη επαφή με το σύνολο των επιτελείων των υπουργών Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι υπουργοί θα ζητήσουν αναλυτική παρουσίαση και εξηγήσεις για το πρόγραμμα της κυβέρνησης με αριθμούς, στόχους και πίνακες. «Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που θα βιώσει η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρουν στελέχη που βιώνουν το κλίμα των τελευταίων ημερών.

Υπενθυμίζουν με νόημα ότι επικεφαλής της ευρωομάδας είναι ο Thomas Wieser ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στην συνάντηση αρκετών… ρίχτερ της προηγούμενης Παρασκευής στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Θα φανούν και οι προθέσεις και άλλων ΥΠΟΙΚ, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, οι προθέσεις των οποίων θεωρούνται επίσης σε πλήρη αντίθεση με την Αθήνα.

Την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχει προαναγγελθεί ότι θα εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να μετέχουν και άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής. Η συνεδρίαση έχει επίσημο στόχο να προετοιμάσει το Eurogroup που συνεδριάζει στις 16 Φεβρουαρίου, εκτός και αν κλειδώσει η σχεδιαζόμενη έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα νωρίτερα.
 capital

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria