Συμφωνία σε κείμενο δυο σελίδων - OlaDeka

Συμφωνία σε κείμενο δυο σελίδων

Την επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες φέρεται να συμφώνησαν Ελλάδα και πιστωτές. Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ωστόσο σημειώνουν πως δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Μέχρι τη Δευτέρα πάντως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει λεπτομερές υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να κάνει. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σχετίζονται με τα όσα προέβλεπε το μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας.

Πηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν σχετικά: συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, μετά από 4,5 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων φαίνεται να διαμορφώνονται οι συνθήκες συμφωνίας. Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία η οποία μπορεί να διατυπωθεί σε κείμενο, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Και συμπλήρωσαν: Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το Eurogroup δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες από την πλευρά τους υπογράμμιζαν λίγο νωρίτερα ότι “τώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η συζήτηση”, αναφέροντας όμως ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή στήριξη της πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα αλλά και αρκετών υπουργών Οικονομικών.

Αλλες πληροφορίες σημειώνουν πως δεν τίθεται θέμα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ή Σύνοδος Κορυφής μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των «βασικών παικτών» έχουν δημιουργήσει μία κοινή ανακοίνωση για την επέκταση της ελληνικής διάσωσης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Το κείμενο πρέπει τώρα να παρουσιαστεί και στους υπόλοιπους, πλην της Ελλάδος, 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για έγκριση. «Θα είναι γρήγορη» δήλωσε ο αξιωματούχος στους FT.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Dow Jones ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε οι συζητήσεις για τις διατυπώσεις της κοινής ανακοίνωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη. Επίσης δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την ανακοίνωση. «Υπάρχουν 19 κράτη-μέλη» δήλωσε ένας εξ αυτών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε».

Επίσης, το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι ο αξιωματούχος συνιστά προσοχή καθώς το προσχέδιο της ανακοίνωσης μπορεί να αλλάξει, καθώς και ότι το draft προβλέπει την αξιολόγηση της τρόικας για τα ελληνικά μέτρα, μέχρι τον Απρίλιο.

Υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ επαφών το οποίο και είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσει με καθυστέρηση τριών ωρών. Μιλάω στους βασικούς “παίκτες” προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει. “Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες, κατέληξε”.

Οι επαφές εναλλάσσονταν μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, του Επιτρόπου Pierre Moscovici, καθώς και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria