Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας - OlaDeka

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας

«Στην Καστοριά η μια επιχείρηση παραγωγής γούνας μετά την άλλη σταματά να λειτουργεί. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών του κλάδου έχει σταματήσει να παράγει και ως αποτέλεσμα μένουν άνεργοι και οι εργαζόμενοι τους. Η πτώση του κλάδου έχει νεκρώσει την οικονομία της Καστοριάς».

Με τα λόγια αυτά περιγράφει την «πανωλεθρία» που βιώνει ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών και ιδιοκτήτης του πρώτου
οικολογικού βυρσοδεψείου στον κόσμο, Ναούμ Δίτσιος, μιλώντας στο reporter.gr.

«Το 90% των παραγωγών γούνας διατηρούν κλειστές τις παραγωγικές τους μονάδες, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα έτοιμων εμπορευμάτων που δεν μπορούν να πουληθούν», εξηγεί.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφουν οι επαγγελματίες του χώρου την πορεία της ελληνικής γουνοποιίας, ενός κλάδου που ανήκει στους πιο συναλλαγματοφόρους της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στους πιο έντονα εξαγωγικούς. Παρότι η ζήτηση για το προϊόν της γούνας είναι κυκλική και οι Έλληνες γουνοποιοί έχουν συνηθίσει τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, το πλήγμα στον κλάδο σήμερα είναι τεράστιο και προέρχεται από την οικονομική κρίση στην οποία «βυθίζεται» η Ρωσία και την πτώση του ρουβλίου.

«Ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο έζησε αρκετές δύσκολες καταστάσεις που οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες, όμως η πτώση του ρουβλίου ήταν καθοριστική. Τα ρούβλια που χρειάζεται πλέον ο Ρώσος για να αγοράσει μια γούνα έχουν γίνει διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό γιατί το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία και το προϊόν της γούνας γι’ αυτόν είναι ακριβώς το διπλάσιο στο εθνικό του νόμισμα. Ενώ διατηρείται η καταναλωτική του αυτή ανάγκη, η ελληνική γούνα έχει γίνει πολύ ακριβή για την τσέπη του», εξηγεί στο reporter.gr ο Χαράλαμπος Καραταγλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Καστοριάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 99% της παραγωγής ελληνικής γούνας απευθύνεται σε πελάτες του εξωτερικού, καθώς τα προϊόντα γούνας πωλούνται είτε αμέσως στις ξένες αγορές είτε εμμέσως σε τουρίστες από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, το 92% των εξαγωγών αυτών γίνεται προς τη Ρωσία, χώρα που παραμένει ο καλύτερος «πελάτης» του Έλληνα γουνοποιού, όπως επισημαίνει ο κ. Καραταγλίδης, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η κρίση της ρωσικής οικονομίας, καθώς και η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα δύσβατο δρόμο για την ελληνική γουνοποιία.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα € 380 από τα συνολικά € 400 εκατ. του συνολικού κύκλου εργασιών από τη διάθεση της ελληνικής παραγωγής γούνας αφορούσαν τις εξαγωγές που γίνονταν μόνο προς τη Ρωσία, ενώ το 2014 αναμένεται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών να περιοριστεί στα € 100 εκατ..

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας απασχολεί άμεσα περίπου 15-16 χιλιάδες εργαζομένους στην Καστοριά, αλλά και πολύ περισσότερους έμμεσα.

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες για την στήριξη του κλάδου

Παρότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γουνοποιία είναι ως επί το πλείστον εξωγενή, ο κλάδος παρουσιάζει ορισμένα αιτήματα για μέτρα στήριξής του.

Όπως επισημαίνει στο reporter.gr ο Νίκος Παναγιώτου, επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χρειάζονται μέτρα ενεργητικής στήριξης:

1) Το κράτος πρέπει να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να «χτίσουν» το brand name τους και σε άλλες αγορές, εκτός από αυτήν της Ρωσίας

2) Πρέπει να στηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό για να μην χαθούν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες. Τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλά και αν οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του φύγουν από αυτόν αυτό θα αποτελέσει ένα νέο ισχυρό πλήγμα

3) Να γίνει «πάγωμα» κάποιων οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας και

4) Να αρθούν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την λειτουργία τους.

Μαρία Μιχάλη
reporter.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria