Προβλήματα απορρόφησης αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή μήλων σε εγχώρια και διεθνή αγορά - OlaDeka

Προβλήματα απορρόφησης αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή μήλων σε εγχώρια και διεθνή αγορά

Προβλήματα απορρόφησης αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή μήλων σε εγχώρια και διεθνή αγορά

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλων της χώρας λόγω της αυξημένης ευρωπαϊκής παραγωγής, της επιβολής του ρώσικου εµπάργκο και των προβλημάτων στις εξαγωγές των πολωνικών μήλων στη Μόσχα αλλά και της μειωμένης εγχώριας κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτή την εποχή υπάρχουν στην εγχώρια αγορά μήλα υποβαθμισμένης ποιότητας που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Μεγάλος ανταγωνισμός υπάρχει και από τους Ιταλούς στην αγορά της Αιγύπτου, που εξάγονται κυρίως τα ελληνικά μήλα (κατέχουν περίπου το 19% της αιγυπτιακής αγοράς). Οι «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού συνεχίζονται παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΕ (αποσύρσεις 5.100 τόνων μήλων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκαν και επιπλέον 200 τόνοι μέχρι την 30η Ιουνίου 2015).

Για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, επισήμανε ότι «συνεχίζεται η ροή των εξαγωγών για τα μήλα του Συνεταιρισμού μας. Οι εξαγωγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στην Αίγυπτο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο. Οι τιμές στην εγχώρια αγορά αλλά και στη διεθνή αγορά είναι μειωμένες αυτή την εποχή. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της ΕΕ (φέτος 12 εκατ. τόνους ενώ πέρσι ήταν στους 11 εκατ. τόνους). Επίσης ήρθε και το ρώσικο εμπάργκο που δημιούργησε πρόβλημα απορρόφησης σε περίπου 800.000 τόνους που διοχετεύονταν στη ρωσική αγορά. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλες «πιέσεις» στην τιμή παραγωγού. 

Ο Συνεταιρισμός μας εξάγει κυρίως στην Αίγυπτο, όπου όμως φέτος υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τους Ιταλούς. Από τις αρχές του 2015 κάναμε εξαγωγές και δύο φορτίων προς το Ισραήλ (από αρχές του έτους ανανέωσαν τις εξαγωγικές άδειες από ΕΕ) και εκεί παρουσιάζεται μια καλή προοπτική για τις ελληνικές εξαγωγές. Γενικότερα έχουμε αναγκαστεί να μειώσουμε τις τιμές μας σε ποσοστό περίπου 15% σε σχέση με τις περσινές. Τα φτηνά μήλα έχουν οδηγήσει σε «πιέσεις» των τιμών και στην εγχώρια αγορά».

Ο κ. Αθανάσιος Σταματόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Άρνισσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «προβλήματα στις πωλήσεις αντιμετωπίζουν όλες οι ποικιλίες μήλων. Το 70% της παραγωγής μας ανήκει στις κόκκινες ποικιλίες. Ο Συνεταιρισμός εξάγει κυρίως στην αγορά της Αιγύπτου (ποσοστό 80% των εξαγωγών του). Σημαντικές ποσότητες όμως διαθέτει και στην εγχώρια αγορά. Φέτος από την αρχή της εμπορικής περιόδου οι τιμές ήταν «πιεσμένες» και παρουσίασαν μείωση κατά 5 – 7 λεπτά το κιλό σε όλες τις ποικιλίες και ποιότητες. Οι παραγωγοί μέλη μας αυτή την εποχή διατηρούν στα ψυγεία του Συνεταιρισμού ποσότητες περίπου 2,5 χιλιάδων τόνων».

Από την πλευρά του ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, υπεύθυνος πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «με προβλήματα εξελίσσονται οι πωλήσεις μήλων σε όλες τις ποικιλίες. Στην περιοχή της Καστοριάς ακόμη το 1/3 της φετινής παραγωγής παραμένει απούλητο. Αυτή την εποχή κυκλοφορούν μήλα από την Πολωνία σε τιμές που κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις διεθνείς αγορές και αυτή την εποχή εμφανίστηκε και στην εγχώρια αγορά. Εκτός από την αγορά της Αιγύπτου εξαγωγές γίνονται αλλά σε μικρές ποσότητες προς την Αλβανία, Ιράκ και Συρία. Παντού υπάρχει η «πίεση» από τα πολωνικά μήλα που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει ο Έλληνας παραγωγός από το εισόδημά του περίπου 10 – 15 λεπτά το κιλό σε σχέση με πέρσι. Ο ΓΕΟΚ διακινεί ετησίως περίπου 12.000 μήλα από κόκκινες ποικιλίες και περίπου 3.500 από ανοιχτόχρωμες (από τους 5.000 τόνους που παράγει ολόκληρη η Καστοριά)».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η υπεύθυνη πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Κοζάνης κ. Σ. Ορφανίδου, «αυτή την εποχή έχουν «παγώσει» οι εξαγωγές του Συνεταιρισμού μας, αφού οι τιμές που ζητάνε για τα μήλα μας είναι «απαγορευτικές» και κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό. Αν και φέτος διακινούμε μικρότερες ποσότητες μήλων σε σχέση με πέρσι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην απορρόφησή τους και από την εγχώρια αγορά. Αυτή την εποχή υπάρχουν υποβαθμισμένα μήλα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Αγιάς Λάρισας καλούν τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνεται την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου. Στην σύσκεψη θα συζητηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με τα πράσινα μήλα και την αναγκαιότητα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. Τα πράσινα μήλα αποτελούν περίπου το 50% της καλλιέργειας μήλου στην επαρχία Αγιάς, καθώς έχει γίνει αναδιάρθρωση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς.

totheshelf
Μπορείτε να ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μήλα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!

Για να ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria