Ο Ομπάμα και το Παρίσι αλλάζουν το κλίμα για την Ελλάδα - OlaDeka

Ο Ομπάμα και το Παρίσι αλλάζουν το κλίμα για την Ελλάδα

Ο Ομπάμα και το Παρίσι αλλάζουν το κλίμα για την Ελλάδα

Το αυστηρό μήνυμα Ομπάμα προς την Ε.Ε. και ελληνογαλλική συμμαχία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Τσίπρα ενόψει της συνάντησης με Γιούνκερ και Ολάντ.

Ίσως και οι πιο αισιόδοξοι… ΣΥΡΙΖΑίοι δεν θα μπορούσαν να φαντασθούν ότι μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, η ατζέντα του κόμματός τους (ή κυβέρνησης ορθότερα πλέον) θα απασχολούσεαπό το Λευκό Οίκο ώς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Είναι αυτό που με μία φράση περιέγραψε χθες βράδυ ο Γιάννης Δραγασάκης όταν έλεγε στο Mega ότι η Ελλάδα «από λεπρός της Ευρώπης γίνεται καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων».

Πριν σπεύσει κάποιος να κατηγορήσει την κυβέρνηση για …μικρομεγαλισμό, αξίζει να θυμηθεί τι έχει πετύχει μέσα στις λίγες αυτές ημέρες:
Το ελληνικό πρόβλημα έχει διεθνοποιηθεί και η χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι μεμονωμένο. Διαπίστωση που, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, φέρνει πιο κοντά μια συνολική, πανευρωπαϊκή λύση.
ουδείς μιλά πια για τρόικα, με πιο χαρακτηριστική τη διαρροή από το περιβάλλον του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ.
το Μνημόνιο θεωρείται ήδη «νεκρό» και όλοι αναζητούν τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος, το οποίο επιδιώκει και το Μέγαρο Μαξίμου. Για την κυβέρνηση, το επιθυμητό θα ήταν ένα 4ετές πρόγραμμα που θα δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και δεν θα ρίχνει το πλεόνασμα στο …Μινώταυρο της εξυπηρέτησης του χρέους.

Για να λέει μάλιστα ο πάντα μετρημένος Γ. Δραγασάκης, ότι είναι πιθανή η πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλές…

Ποιος θα περίμενε άλλωστε να παρεμβαίνει στη… μονομαχία Βερολίνου και Αθήνας, σε μια δηλαδή αμιγώς ευρωπαϊκή κόντρα,ο Αμερικανός Πρόεδρος και μάλιστα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων; Ενώ μόνο αδιάφορη δεν ήταν για την Αθήνα,
η διαρροή Γιουνκέρ
οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ (μετά τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg) πως «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση»
η διαπίστωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, «ο διάλογος έχει ξεκινήσει και οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα, η Ευρώπη θα ξαναβρεί την Ελλάδα».

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει σήμερα για Κύπρο, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του (ο οποίος όμως έχει ήδη μιλήσει με την Α. Μέρκελ) –με την Τετάρτη να προδιαγράφεται ως η κρισιμότερη μέρα: το πρωί με τον Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, το βράδυ με τον Φρ. Ολάντ.
Αντίστοιχη περιοδεία και από τους Γ. Βαρουφάκη –Ε. Τσακαλώτο σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, ενώ ιδιαίτερα πιθανό είναι πλέον και το ταξίδι στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε.thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria