Γιατί η στάση της Μέρκελ εξοργίζει τον Μπαράκ Ομπάμα - OlaDeka

Γιατί η στάση της Μέρκελ εξοργίζει τον Μπαράκ Ομπάμα

Γιατί η στάση της Μέρκελ εξοργίζει τον Μπαράκ Ομπάμα

Η γερμανική πεισματική αντίδραση σε κάθε αλλαγή των προγραμμάτων διάσωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε νευρική κρίση εξελίσσεται για το Βερολίνο η νέα τροπή που πήραν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού προγράμματος και της νομιμοποίησης της τρόικας από την Αθήνα.

Βερολίνο: Καμία αλλαγή

Πριν τις ελληνικές εκλογές, η Γερμανία είδε στις 22 Ιανουαρίου να παραβιάζεται ένα από τα βασικά δόγματά της για την ευρωζώνη και μάλιστα με θεσμικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποφάσισε να τυπώσει χρήμα μέσω της «ποσοτικής χαλάρωσης». Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συζήτηση που άνοιξε σχεδόν ερήμην της, για αλλαγή των θεμελιωδών κανόνων της χρηματοδότησης αλλά και για την κατάργηση της τρόικας, που απαιτεί η Αθήνα και φέρεται διατεθειμένος να δεχθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το Βερολίνο, αναφερόμενο στην τρόικα, διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί αυτός ο δοκιμασμένος μηχανισμός».
Φόβοι για ντόμινο χαλάρωσης

Το Βερολίνο αποδύεται σε έναν ανένδοτο αγώνα φοβούμενο ότι η παραμικρή αλλαγή θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων σε χώρες της λεγόμενης «περιφέρειας της ευρωζώνης» που θα ζητήσουν αντίστοιχη χαλάρωση των δικών τους προγραμμάτων, με κίνδυνο να σταματήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα εμφανίζεται αποφασισμένο να σταματήσει κάθε συζήτηση που αμφισβητεί τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του δόγματος του πολύ χαμηλού πληθωρισμού.
Η παρέμβαση Ομπάμα

Η γερμανίδα Καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος φρόντισε ήδη να παρέμβει δυναμικά. Η πρώτη κίνηση ήταν να θέσει τον τόνο των συνομιλιών με την συνέντευξή του στο CNN ζητώντας να τερματιστεί η τιμωρητική λιτότητα στην Ελλάδα. Η δεύτερη, ήταν να αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα ομάδα αποτελούμενη από ανώτερα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών που θα αναλάβει ρόλο μεσολάβησης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria