BΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΥΣ FT: Δεν θέλουμε διαγραφή χρέους - OlaDeka

BΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΥΣ FT: Δεν θέλουμε διαγραφή χρέους

BΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΥΣ FT: Δεν θέλουμε διαγραφή χρέους

Οπισθοχώρηση στην θέση περί διαγραφής χρέους προαναγγέλθηκε με λίγη ώρα διαφορά από τους δύο διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονται στο Λονδίνο στο πλαίσιο των συναντήσεων διεθνών επαφών με υπουργούς Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε στους Financial Times, λίγο μετά τη
συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, George Osborne ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει μια απευθείας διαγραφή του χρέους των 315 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.

Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της την Δευτέρα, στους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν επανειλημμένως από τα λεγόμενα των Ελλήνων.

Σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο κατευναστικός, μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, θα ζητήσει ένα «μενού» ανταλλαγής ομολόγων, που θα περιλαμβάνει δύο τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (που δεν θα λήγουν ποτέ) και θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα σχηματίσουμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδεύσουν την ανταλλαγή των ομολόγων», λέει ο κύριος Βαρουφάκης. «Αυτό που θα πω είναι βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και δώστε μας το ζωτικό χώρο να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και να αποδιοργανωθούμε αντί να οργανωθούμε», συμπληρώνει.

Μιλώντας στους FT το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την συνάντησή του με τον κύριο Όσμπορν, ο κύριος Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η πρότασή του για μια ανταλλαγή χρέους θα ήταν μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του κρατικού χρέους», αποφεύγοντας τον όρο «κούρεμα» που θεωρείται πολιτικά απαράδεκτος από την Γερμανία αλλά και άλλες χώρες.

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι ο σκεπτικισμός παραμένει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο σε σχέση με τις «πολιτικές ακροβασίες» της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις εκκλήσεις της για τέλος της λιτότητας.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα – μετά από πληρωμές τόκων – από 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις με βάση τις οποίες εξελέγη.

Η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν «καταβάλει το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί», ενώ το έθνος βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και έξι χρόνια». «Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η προτεραιότητα είναι στο κεφάλι του ψαριού, και μετά θα πάμε στην ουρά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι αναμένει δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και «κερδοσκοπικές συμπεριφορές» από τις επιχειρήσεις των ολιγαρχών στην Ελλάδα, αλλά υποσχέθηκε: «Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Αν έτσι μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει δίνοντας αυτόν τον καλό αγώνα».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στον δημόσιο τομέα… Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας – είναι ένα είδος “νούμερο ένα εχθρός”, η ελληνική γραφειοκρατία».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αναλυτική μορφή στους ευρωπαίους εταίρους της πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Ό, τι και να σκέφτονται οι εταίροι μας σχετικά με το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, μιλάμε πολύ σοβαρά για την μεταρρύθμιση, πολύ σοβαρά για το ότι είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και πολύ σοβαρά θέλουμε να ακούσουμε. Το μόνο πράγμα στο οποίο δεν θα υποχωρήσουμε είναι ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο και πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα στους FT ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα – γέφυρα, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για να τονώσει την οικονομία από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ υπόσχεται να «κρατήσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, συνεχίζοντας να παρέχει ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει την δόση των 7 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί στην Ελλάδα το περασμένο έτος, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ, λέει ο κύριος Βαρουφάκης, για τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη διάσωση 2010.

Η αποστολή μας μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε λίγα πράγματα. Έχουμε λίγες εβδομάδες για να παρουσιάσουμε στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ τις προτάσεις μας, είπε ο υπουργός. «Η έννοια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσης υπέγραψαν στην άκρη του γκρεμού προγράμματα που δεν απέδωσαν και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα ακολουθήσουμε, αυτό είναι πρόκληση κατά της δημοκρατίας» τονίζει.

«Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι. Είμαστε, επίσης, ένας συνασπισμός στην κυβέρνηση. Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάβολο ακόμη, και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τους ολιγάρχες», καταλήγει ο κύριος Βαρουφάκης.ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria