ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ - OlaDeka

ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ

Αξιότιμε κύριε/ αξιότιμη κυρία,
Σας στέλνω, εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δελτίο Τύπου για το τροχαίο με αρκούδα στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς. 
Παρακαλούμε για την δημοσίευσή του!
Σημειώνω για την διευκόλυνσή σας, ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου και η περιβαλλοντική

οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ωστόσο από αυτό απουσιάζουν κάποια σημαντικά κατά την γνώμη μας στοιχεία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με τιμή,
Γιώργος Θεοδωρίδης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ:
Το πρώτο τροχαίο ατύχημα για το 2015 με θύμα αρκούδα συνέβη σήμερα στις 06:00πμ το πρωί στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς. Ευτυχώς  δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για προληπτικούς μόνο λόγους.  Στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα η παλιά εθνική οδός , οδεύει παράλληλα και σε πολύ κοντινή απόσταση με τον κάθετο άξονα της  Εγνατίας Οδού ΚΑ45, στον οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα υπερ-ενισχυμένος φράχτης  σε όλο το μήκος του από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.
Επί πλέον στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA  έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα  ΚΑ45  «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή»   τόσο ενημερωτικές  πινακίδες   για  την  ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, όσο και ειδικοί ανακλαστήρες φωτός  για την άγρια πανίδα με στόχο την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων. Αντίστοιχες  πινακίδες έχουν τοποθετηθεί και στην παλιά εθνική οδό που οδεύει παράλληλα με τον κάθετο άξονα. 
Λόγω της έλλειψης  φράχτη επί της παλιάς  Εθνικής Οδού και της πυκνής βλάστησης σε πολλά σημεία εκατέρωθεν του δρόμου, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σεβόμενοι το όριο ταχύτητας.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που ειδοποιήθηκε από την τροχαία Καστοριάς  προσπάθησε να σώσει το άτυχο ζώο, αλλά αυτό κατέληξε ενώ  κτηνίατρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ βρισκόταν καθ’ οδόν. 
Μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο διαπίστωσε ότι  πολύ κοντά στο σημείο του ατυχήματος υπάρχει διπλή υπόγεια διάβαση πανίδας την οποία προφανώς το άτυχο ζώο δεν χρησιμοποίησε και ίσως αυτό να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας του.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε από την τροχαία  Καστοριάς παρά το γεγονός ότι διατηρεί στην περιοχή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA. Επιπλέον μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών με αρκούδες, η τροχαία  όπως και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει και τις δύο Περιβαλλοντικές  Οργανώσεις.   
Το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες  θα μελετηθεί σε Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA. Το συνέδριο που θα λάβει χώρα στην πόλη της Καστοριάς στις 6,7 και 8 Φεβρουαρίου, θα έχει θέμα “Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου”. 
Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει για ακόμα μία φορά να τονίσει ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να εφησυχάζουν κατά τους  χειμερινούς μήνες. Και αυτό γιατί  ο χειμέριος λήθαργος  των αρκούδων μπορεί είτε να ξεκινήσει αργότερα  (λόγω έλλειψης τροφής, λόγω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή) είτε να διακοπεί (λόγω  ανθρωπογενούς όχλησης) με αποτέλεσμα κάποιες αρκούδες να δραστηριοποιούνται  και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ: τηλ. 2310 252530 (εσωτ.2), κιν. 6978586568, email [email protected]
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria