Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών -Οι ΑΝΕΛ κρατούν το κλειδί της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ - OlaDeka

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών -Οι ΑΝΕΛ κρατούν το κλειδί της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών -Οι ΑΝΕΛ κρατούν το κλειδί της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλειδώσει χωρίς περιθώρια ανατροπής. Οι ΑΝ.ΕΛ. «ρυθμιστής» για την αυτοδυναμία. Ντέρμπι για τον τρίτο.

Ελάχιστα 24ωρα πριν από το στήσιμο της κάλπης τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – και όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όσων έχουν στα χέρια τους για ιδία χρήση τα επιτελεία των κομμάτων – δείχνουν πως η πρώτη θέση έχει κλειδώσει χωρίς ουσιαστικά περιθώρια ανατροπής.

Η παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιναχθεί και κινείται περίπου στο 80%.

Για τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων, η παράσταση νίκης είναι ο ασφαλέστερος δείκτης, ότι σταθεροποιείται και παγιώνεται η διαφορά του πρώτου και εν προκειμένω μια σημαντική διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο πλέον ζητούμενο για την Κουμουνδούρου, είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας η οποία όμως συναρτάται ευθέως με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το 3% και την είσοδό τους στην Βουλή.

Όσο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που δεν θα μπουν στην Βουλή τόσο ευκολότερος γίνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 
Ο Καμμένος κρατά το κλειδί της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα σχεδόν «ειρωνικό» τρόπο η τύχη της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από την εκλογική επίδοση των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και το αν θα μπουν στη Βουλή.

Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη αυτό που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δηλ. ότι οι ΑΝ.ΕΛ. «τσιμπάνε» και κινούνται οριακά στο 3% με προοπτική εισόδου στην Βουλή, αυτό απομακρύνει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως του εξασφαλίζει έναν εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο.

Την τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατ’ επέκταση και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα καθορίσουν… πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που μετακινήθηκαν με το αντιμνημονιακό ρεύμα στους ΑΝ.ΕΛ., αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρώσουν το… άλμα υπερψηφίζοντας τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να στηρίξει «κυβέρνηση της Αριστεράς» υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποτελέσουν ένα από τα «θρίλερ» της εκλογικής βραδιάς. 

 
Η ΝΔ χαμένη στη σκληρή δεξιά ρητορεία

Όσον αφορά τη ΝΔ δείχνει -και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις- ότι παγιδεύτηκε άσχημα στη στρατηγική της σκληρής δεξιάς ρητορείας που την απομάκρυνε από τον «ζωτικό» χώρο των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου.

Έτσι όχι μόνο δεν καταφέρνει να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων της απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάνει εξαιρετικά απρόθυμους μετριοπαθείς ψηφοφόρους – περιλαμβανομένων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονταν να ψηφίσουν Σαμαρά – να μην το αποτολμήσουν. 


Για την τρίτη θέση το μεγάλο ντέρμπι

Το μεγάλο ντέρμπι θα παιχθεί στην τρίτη θέση. Κι αυτό γιατί ενώ το Ποτάμι εμφανίζεται να «κατακτά» αυτή τη θέση, οι δημοσκόποι εκφράζουν φόβους ότι δεν είναι απίθανο η Χρυσή Αυγή να επιφυλάξει μια ακόμη «δυσάρεστη» έκπληξη. Οι «φόβοι» τους εδράζονται στην εκτίμηση ότι πολλοί ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ ή δεν δηλώνουν τι θα ψηφίσουν, θα καταλήξουν στην «μαύρη δεξαμενή».

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στις τελευταίες έρευνες δείχνει να χάνει την δυναμική του και να μην καταφέρνει να μπει στη Βουλή, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξει την ύστατη ώρα ένα ισχυρό ρεύμα που θα επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να βρεθεί και πάλι στα βουλευτικά έδρανα.thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria