Οι άγριες μειώσεις που φέρνει το 2015 στις συντάξεις και στα επιδόματα - OlaDeka

Οι άγριες μειώσεις που φέρνει το 2015 στις συντάξεις και στα επιδόματα

Οι άγριες μειώσεις που φέρνει το 2015 στις συντάξεις και στα επιδόματα

Ποδαρικό με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και προνοιακών επιδομάτων θα κάνει το 2015, καθώς ενεργοποιείται μια σειρά από επώδυνες για τους ασφαλισμένους μνημονιακές δεσμεύσεις και νομοθετικές διατάξεις με βάση τις διατάξεις το νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη 3863/2010. Μάλιστα, από τις σαρωτικές αλλαγές στο προνοιακό μοντέλο θα επηρεαστούν ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις, που θα εκδοθούν από την 1/1/2015 και μετά.

Πιο αναλυτικά, από την αρχή της νέας χρονιάς:

1. Η βασική αλλαγή που έρχεται με τον νόμο 3863/2010 γενικότερα είναι ότι τίθεται σε εφαρμογή ο νέος διπλός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή μειωμένων συντάξεων σε σύγκριση με αυτές που θα λάμβανε ο δικαιούχος, αν οδηγούνταν στη συνταξιοδότηση με βάση τους όρους που ισχύουν σήμερα. Το καινούργιο σύστημα προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: το ένα τμήμα (βασικό) θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης ως το 2010, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών ταμείων, και το άλλο τμήμα (αναλογικό) θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011 με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει όλες τις νέες συντάξεις, ακόμα και τις αναπηρικές. Δηλαδή, όσοι βγάλουν αναπηρική σύνταξη το 2015 αυτή θα είναι κατά μερικά ευρώ μειωμένη έναντι των υφιστάμενων συντάξεων.

2. Με νέο «ψαλίδισμα» απειλούνται οι επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και των εννέα επικουρικών ταμείων που αποφασίστηκε πρόσφατα ότι πρέπει να τηρήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ώσπου είτε να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ είτε να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικές ασφάλισης. Τα εννέα αυτά ταμεία είναι τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών. Η επικουρική σύνταξη των Ταμείων αυτών θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητάς τους, καθώς αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις από 20% έως ακόμα και 50%, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις απονομής εφάπαξ βοηθήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Οι αιτήσεις αυτές πρόκειται να οδηγήσουν σε απονομή «κουρεμένου» εφάπαξ εντός του 2015, καθώς ενεργοποιείται ο συντελεστής βιωσιμότητας στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ.

4. Επιβάλλονται σαρωτικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες, σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο βασικής και αναλογικής σύνταξης, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση ακόμα και των αναπηρικών συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ευρύτατο επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων εντός του 2015, με στόχο τη μείωση του κόστους χορήγησης προνοιακών επιδομάτων από τα 5 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ, ώστε το 1 δισ. ευρώ να διοχετευθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο πρέπει την προσεχή χρονιά να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria