Απόστολος Πετκανάς 1994 – 2014. 
20 Χρόνια που … έφυγε ο Δήμαρχος, ο Δικηγόρος, ο Άνθρωπος.. - OlaDeka

Απόστολος Πετκανάς 1994 – 2014. 
20 Χρόνια που … έφυγε ο Δήμαρχος, ο Δικηγόρος, ο Άνθρωπος..

Ο Απόστολος Πετκανάς γεννήθηκε το 1928 στην πόλη της Καστοριάς. Ήταν το έβδομο και μικρότερο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Γεωργίου και Μαλαματής Πετκανά. Ο πατέρας του μορφωμένος διετέλεσε για πολλά έτη προϊστάμενος στο Δημόσιο Ταμείο και στα χρόνια των πολέμων δίδασκε σε σχολεία μαθήματα «για να μάθουν τα παιδιά ελληνικά»  όπως έλεγε. Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας του συλλόγου Ομόνοια Καστοριέων Νέας Υόρκης όταν

αναγκάστηκε να μεταναστεύσει εκεί για οικονομικούς λόγους. Η Μαλαματή Πετκανά το γένος Παρίση με Καστοριανή καταγωγή και ανατροφή κράτησε την πολυμελή οικογένεια δεμένη από την πρώτη κατοικία τους στην περιοχή Ντουλτσό και έπειτα στο ιδιόκτητο σπίτι τους στην παραλιακή οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Ο Απόστολος Πετκανάς είχε ιδανικά την πατρίδα, την οικογένεια και τα γράμματα. Ξεχώριζε στα μαθήματα και από μικρός είχε όνειρο να γίνει δικηγόρος, κάτι που πραγματοποιήθηκε παρόλο που μεσολάβησε ο πόλεμος και καθυστέρησε αυτό δύο χρόνια. Με ιδιαίτερη αγάπη και προσφορά στον συνάνθρωπο ειδικεύθηκε στο εργατικό δίκαιο και συμπαραστάθηκε, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς, την ευαίσθητη και οικονομικά αδύναμη ομάδα των εργατών.

Συγχρόνως ως αθλητής στίβου στην αρχή και ως διοικητικός παράγοντας στην συνέχεια προσέφερε στον αθλητισμό του τόπου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ίδρυσε τον Άρη Καστοριάς, ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν ο πυρήνας της μεγάλης ομάδας της Καστοριάς που προέκυψε με δική του πρωτοβουλία μετά από συγχώνευση του Ατρόμητου και της Ορεστειάδας. Υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και τη νεολαία.

Ο Απόστολος Πετκανάς το 1960 παντρεύτηκε την Μαίρη Κολιοπούλου απόγονο της οικογένειας Μακεδονομάχων Παπασταύρου – Μαυρομμάτη. Απέκτησαν ένα γιο τον Γιώργο το 1964.
Την δεκαετία του 1960 παράλληλα με την δικηγορία ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχοντας δύο τετραετίες ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Μιχάλη Παπαμαντζάρη.

Τα χρόνια της επταετίας ανεστάλησαν οι δημοκρατικές συμμετοχές του –  που σε αυτές μονάχα πίστευε ο Απόστολος Πετκανάς – και σχεδόν αυτοεξόριστος παρέμενε μακριά από τα τεκταινόμενα, αντιδρώντας σθεναρά στο καθεστώς. Ήταν από τους ελάχιστους δικηγόρους που αρνήθηκε να διαδώσει την προπαγάνδα των συνταγματαρχών στην περιφέρεια  του νομού Καστοριάς.  Συμμετείχε σε ομάδες ανατροπής του καθεστώτος. Κυνηγήθηκε αφάνταστα από χουντικούς σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Αρκετές φορές συνελήφθη για αστείους λόγους.

Το 1975 έρχεται η δικαίωση για τον δημοκράτη Απόστολο Πετκανά και του προτείνεται από ομάδα Καστοριανών  να ηγηθεί ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού. Εκλέγεται ο πρώτος Δήμαρχος της μεταπολίτευσης και οι δημότες της Καστοριάς αγκαλιάζουν τον ίδιο και την προσπάθειά του να επαναφέρει την τάξη και την δημοκρατία στην πόλη της Καστοριάς. Το έργο που άφησε κλείνοντας την διάρκεια της σύντομης θητείας του παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη των Καστοριανών. Ένα αναπάντεχο γεγονός δυστυχώς του στοίχησε αφάνταστα και ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις αμέσως επόμενες δημοτικές εκλογές. Ήταν η απώλεια της συζύγου του Μαίρης σε ηλικία μόλις τριανταεπτά ετών. Από το 1979 ως το 1982 αποσύρεται στα αγροκτήματα και οραματίζεται για την πολυαγαπημένη του Καστοριά.

Στις δημοτικές εκλογές του 1982, από εκεί οι φίλοι του τον ζητούν πίσω και επιμένουν να ηγηθεί και πάλι στον Δήμο Καστοριάς.  Έτσι επανεκλέγεται μετά την καθολική υποστήριξη των συμπολιτών του. Στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής συνοχής και έργων διαπρέπει και αφήνει με τους συνεργάτες του ανεξίτηλο το όνομα αλλά και το έργο εκείνης της τετραετίας έως σήμερα. Οι διπλωματικές σχέσεις που είχε αναπτύξει σε όλη την Ελλάδα ήταν το μυστικό της επιτυχίας και της αναγνώρισης της Καστοριάς σε πόλη ευρωπαϊκή και τουριστική. Η κατασκευή του Δημαρχείου, της Μαυριώτισσας, της βόρειας και νότιας παραλίας, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, η ίδρυση ΚΑΠΗ και Φιλαρμονικής αναφέρονται ως ελάχιστα που πραγματοποιήθηκαν επί δημαρχίας Πετκανά. Η σκέψη του να ενώσει τους απανταχού Καστοριανούς έφερε αποτέλεσμα με την ετήσια συνάντηση των ομογενών από όλη την οικουμένη στην πόλη της Καστοριάς.

Απόστολος Πετκανάς 1994 – 2014
20 Χρόνια που … έφυγε ο Δήμαρχος, ο Δικηγόρος, ο Άνθρωπος..

Όπως διακριτικά ξεκίνησε την πορεία του στη ζωή, έτσι αθόρυβα τελειώνοντας την δεύτερη τετραετία του ως Δήμαρχος αποφασίζει να μην συμμετέχει σε άλλη εκλογική αναμέτρηση «δίδοντας τόπο στα νιάτα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στους στενούς συνεργάτες του.
Από το 1987 ξεκινά την έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου του με τίτλο «Καστοριά Αρχόντισσα». Το περιεχόμενο έχει στοιχεία ιστορικά, πολιτιστικά, αθλητικά, αποκλειστικά μόνο για την πόλη της Καστοριάς.  Ένα πόνημα,  που με την γραφίδα του, αφιέρωσε στις επόμενες γενιές. Ένα βιβλίο ανέκδοτο. Τμήματα γραφής του όμως αναγνώσθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις.

Τον Δεκέμβριο 1994 σε ηλικία 66 ετών, τελευταίες ημέρες της ζωής του,  αντιμετωπίζει με θάρρος τον καρκίνο και δίνει κουράγιο σε φίλους –  συνεργάτες και στην οικογένεια που βρίσκεται δίπλα του.  «Είμαστε όλοι περαστικοί από τον μάταιο τούτο κόσμο», δηλώνει.  Η ανιδιοτελής προσφορά στα κοινά για τον Απόστολο Πετκανά ήταν τρόπος ζωής. Μετά από 20 χρόνια το όνομά του βρίσκεται χαραγμένο στην μαρμάρινη πλάκα του Δημαρχείου Καστοριάς που ίδιος κατασκεύασε και στις καρδιές μας.

Αιωνία του η μνήμη, συγγενείς – συνεργάτες – φίλοι
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria