Κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα Επιμελητήρια από 1 Ιανουαρίου 2015 - OlaDeka

Κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα Επιμελητήρια από 1 Ιανουαρίου 2015

Καταργείται από 1 Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική συνδρομή στα Επιμελητήρια – Εισάγονται ανταποδοτικά τέλη

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας. Κάθε μέλος μπορεί να καταβάλει ετήσια συνδρομή στο οικείο επιμελητήριο και να απολαμβάνει των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.

Αυτό προβλέπει άρθρο που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ.
Με τη ρύθμιση εισάγονται ανταποδοτικό τέλος αρχικής καταχώρησης (εγγραφής) στη μερίδα των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ,ανταποδοτικό τέλος τήρησης μερίδας και τέλη για τη χορήγηση στοιχείων (αντίγραφα, πιστοποιητικά κ.ά) μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ με ηλεκτρονική αίτηση η οποία καθίσταται υποχρεωτική. Όπως σημειώνεται δε στην αιτιολογική έκθεση προβλέπονται τα τέλη για τη χορήγηση των στοιχείων αυτών και για τις καταχωρίσεις των κάθε είδους μεταβολών και ρυθμίζεται ειδικά ότι τα τέλη αυτά αποτελούν πόρους των Επιμελητηρίων τα οποία παρέχουν την ανταποδοτική υπηρεσία τήρησης του ΓΕΜΗ.


Επίσης με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος της συγχώνευσης Επιμελητηρίων αλλά και διακοπής λειτουργίας τους. Δηλαδή, Επιμελητήρια με λιγότερα από 5.000 μέλη τα οποία κρίνονται «μη βιώσιμα» με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, είτε θα κλείνουν είτε θα συγχωνεύονται με άλλα όμορα επιμελητήρια. Επίσης αυξάνονται οι αρμοδιότητες και δραστηριότητές όσων παραμείνουν με σκοπό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.
Για τον σκοπό δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών τους ή και τρίτων, χορήγησης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων επαγγελματικής κατάρτισης, λήψης πιστοποίησης για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης η οποία θα εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, θα επιτρέπεται στα Επιμελητήρια να προβούν στις κατά περίπτωση απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αναλάβουν, μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν κατ΄ εξουσιοδότηση κάθε άλλο έργο συναφές με το σκοπό τους, έπειτα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Αλλά και να υποβάλλουν εντός 45 ημερών εφόσον τους ζητηθεί γνώμη προς την Πολιτεία, και εισηγήσεις για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων ή γενικά για την εθνική οικονομία.

Λαϊκές αγορές
Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, Συστήνονται Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών στις δύο Περιφέρειες με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την έκδοση των αδειών προσέλευσης των επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές, την τήρηση του γενικού μητρώου επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών, τον καθορισμό των χώρων λειτουργίας των αγορών και των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών, την εποπτεία των αγορών και την εξυπηρέτηση- παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες. Προβλέπεται επίσης η σύσταση Επιτροπών Λαϊκών Αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη οι οποίες θα αποφασίζουν για την τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές αγορές, την έκδοση αδειών παραγωγού ή επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, τη μεταβίβαση των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών, κ.α. Παραμένει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά ανά τριετία και όχι ετησίως.

Το ΓΕΜΗ
Επίσης, ρυθμίζονται θέματα διασύνδεσης του ελληνικού μητρώου με τα μητρώα των λοιπών κρατών μελών σε εφαρμογή της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων το Γ.Ε.ΜΗ. θα επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τα λοιπά εθνικά μητρώα των κρατών μελών, θα λαμβάνει πληροφορίες για κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χορηγεί πληροφορίες για εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και θα απαντά σε ερωτήματα που τίθενται από μεμονωμένους χρήστες στο ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης στο σύστημα διασύνδεσης των μητρώων.

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria