ΚΑΣΤΟΡΙΑ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ G.AL.E.T - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ G.AL.E.T

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ G.AL.E.T
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών από δηλώσεις και φωτογραφήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Greece / Albania Energy Tourism» με το ακρωνύμιο G.AL.E.T  (Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία 2007-13) έχει συνταχθεί Προγραμματική

Σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς και του ΝΠΙΔ Ορεστειάς ΑΕ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτός από την προετοιμασία για την υλοποίηση του  έργου, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την προμήθεια ηλιακού σκάφους χωρητικότητας 10-12 ατόμων και την προμήθεια 15 συμβατικών και 12 ηλεκτρικών ποδηλάτων καθώς και την τοποθέτηση του σταθμού φόρτισης αυτών. Ο Δήμος Καστοριάς από την πλευρά του διαθέτει τους κοινόχρηστους χώρους ενώ η Ορεστειάς ΑΕ αναλαμβάνει την διαχείριση των ποδηλάτων και του ηλιακού σκάφους. 
Η πρωτοβουλία της Αντιμεριφερειάρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και η αγαστή συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, των υπηρεσιών της και του Δήμου Καστοριάς, είχαν ως αποτέλεσμα την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης από όλα τα αρμόδια συμβούλια και τη συγκρότηση κοινής επιτροπής παρακολούθησης με αναμονή μόνο της τελικής υπογραφής.

                    Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                   ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                ΟΡΕΣΤΕΙΑΣΑ.Ε.

Μετά την ανακοίνωση των φορέων δείτε και ένα ρεπορτάζ:

Μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interect ο Δήμος Καστοριάς θα προμηθευτεί τους πρώτους μήνες του 2015 ένα τουριστικό ηλιακό σκάφος, καθώς και 27 ποδήλατα (12 ηλιακά και 15 συμβατικά), τα οποία θα αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους.

Στις φωτογραφίες του Τάκη Κλαζίδη βλέπουμε ένα αντίστοιχο σκάφος το οποίο βρέθηκε στην πόλη μας περαστικό με προορισμό την Κορυτσά. Το συγκεκριμένο αγοράστηκε μέσω του ιδίου προγράμματος και θα χρησιμοποιηθεί από την Αλβανία στη Λίμνη Πρέσπα.

Τα σκάφοι είναι τύπου καταμαράν, δεν είναι ταχύπλοα αλλά είναι ιδανικά για βόλτες σε λίμνες και μπορούν μα μεταφέρουν 8-12 άτομα, έχει αυτονομία για 10 ώρες, και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια φορτίζει και από πρίζα. Έχει ταχύτητα 5 – 6 μίλια την ώρα. Παρόμοια 2 σκάφη κυκλοφορούν ήδη στην λίμνη της Πρέσπας.

Τα σκάφος συνόδευαν ο κατασκευαστής και ο Έλληνας αντιπρόσωπος, ενώ στην Καστοριά το …επιθεώρησε ο ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου, ως ειδικός στα φωτοβολταϊκά.



και άλλο ένα:

Μέσω της της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα δοθούν το ηλιακό σκάφος και τα ποδήλατα στον Δήμο Καστοριάς. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ακόμη την μερική αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων του κτιρίου της Π. Ε. Καστοριάς και εγκατάσταση διαδραστικών ενημερωτικών οθονών στην είσοδο και έξοδο του κτιρίου.

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες στη εισήγηση της κ. Αμαλίας Κούσκουρα στο περιφερειακό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο έργο“Greece / Albania Energy Tourism” με το ακρωνύμιο GALET

Εισηγητής: Αμαλία Κούσκουρα,
Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου

Ζητείται η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο έργο “Greece / Albania Energy Tourism” με το ακρωνύμιο GALEΤ, που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας 2007-2013 και ανήκει στο θεματικό πεδίο 2: Προώθηση και βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, ως μέρος του Μέτρου 2.1 : Προώθηση και προστασία των περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής.

Τίτλος Έργου
Greece / Albania Energy Tourism (GALET)

Συμμετέχοντες
· LP1: Περιφέρεια Ηπείρου (RE) – συντονιστής
· LP2: Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Αλβανίας (ΜΕΤΕ)
· P3: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (RII)
· P4: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (RWM)
· P5: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (CRES)
· P6: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (CERTH)

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του προαναφερόμενου έργου πραγματοποιεί μία σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην πόλη της Καστοριάς εκτελώντας συγκεκριμένες δράσεις και στοχεύει:
– στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες,
– στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος,
– στην ενίσχυση του ενεργειακού τουρισμού,
– στην ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδηση των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.102.901,27 € εκ των οποίων τα 2.660.000,00 € αντιστοιχούν στην Ελληνική πλευρά και τα 1.442.901,27 € στην Αλβανική.

Οι δράσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Καστοριάς) περιλαμβάνουν:

1) Την μερική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς [εκτιμώμενου κόστους 96.405,88 €]:
i. Μερική αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα καλύτερης ενεργειακής απόδοσης
ii. Εγκατάσταση διαδραστικών ενημερωτικών οθονών στην είσοδο και έξοδο του κτιρίου
2) Προμήθεια ηλιακού σκάφους χωρητικότητας 8 ατόμων [εκτιμώμενου κόστους 85.000 €].
3) Προμήθεια 15 συμβατικών και 12 ηλεκτρικών ποδηλάτων και τοποθέτηση σταθμού φόρτισης αυτών [εκτιμώμενου κόστους 78.800 €].
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (εταίρος P4) ανέρχεται στις 268.205,88 €.

Ζητείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο

– Η έγκριση υλοποίησης του έργου «Greece / Albania Energy Tourism» με το ακρωνύμιο G.AL.E.T και η εξουσιοδότηση στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων μεταξύ των εταίρων του έργου.

– Η έγκριση της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης του έργου «Greece / Albania Energy Tourism» με το ακρωνύμιοG.AL.E.T με τίτλο «Υλοποίηση διασυνοριακού έργου «ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2007-2013, Ενέργεια και Τουρισμός – G.AL.E.T.» μεταξύ των εταίρων:
1) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
2) Δήμος Καστοριάς
3) ΟΡΕΣΤΙΑΣ Α.Ε, Νομικό Πρόσωπο Δήμου Καστοριάς
και η εξουσιοδότηση στον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, να προβεί στην υπογραφή της.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria