Economist: Πάει για 33% στις εκλογές και συνεργασία με το Ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ - OlaDeka

Economist: Πάει για 33% στις εκλογές και συνεργασία με το Ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ

Economist: Πάει για 33% στις εκλογές και συνεργασία με το Ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόβλεψη για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 33% και όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Γιατί προκρίνεται η πιθανότητα συνεργασίας με το Ποτάμι.

Σε ένα κλειστό meeting στις 18-19 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν την στρατηγική ενόψει των πιθανών πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2015, αναφέρει ο Economist, σε άρθρο του με τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για

πρόωρες εκλογές»

Οπως σημειώνεται, «αν και το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ακόμα καθόλου βέβαιο ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε σε πρόωρες εκλογές, αλλά ο κ. Τσίπρας όλο και περισσότερο συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός εν αναμονή». Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε, θυμίζουμε, και το Reuters σε αφιέρωμά του χθες.«Ποντάροντας στην ευρεία απογοήτευση του λαού από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πλέον σκόπιμη προεκλογική στρατηγική διεθνοποίησης των βασικών ζητημάτων της Ελλάδας για οικονομία, μετανάστες και ασφάλεια. Αυτή η προσέγγιση δίνει στην παράταξη τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα κομματικά της ιδανικά, αναθέτοντας παράλληλα την ευθύνη για τη διαχείριση ορισμένων προβλημάτων στην Ευρώπη,ειδικότερα σε ό,τι αφορά θέματα κλειδιά, όπου ο μη δοκιμασμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ικανότητα να αποδώσει αποτελέσματα» σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Economist, ο ΣΥΡΙΖΑ ισορροπεί προσεκτικά ανάμεσα στο να ικανοποιήσει τις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες του και στο να μην απομονωθεί από πιο μετριοπαθείς ξένους ηγέτες και θεσμούς, και η επιτυχία του αποδίδεται εν μέρει στον «χαρισματικό» Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντανακλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα δύο παραδοσιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανότητά του να βελτιώσει τα πράγματα για τους απλούς πολίτες.

Πρόωρες εκλογές«Τώρα που είναι πιο κοντά στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους όσον αφορά την υποστήριξη ακραίων πολιτικών και ο κ. Τσίπρας έχει απαλύνει την παλιά του ρητορική, και δεν υπόσχεται πια να σκίσει το Μνημόνιο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση, ο Economist αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (151 έδρες σε σύνολο 300), αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές του κόμματος προβλέπουν ότι θα πάρει το 33% των ψήφων κι αυτό και στη Βουλή μπουν τουλάχιστον πέντε κόμματα Αποκλείοντας τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖA μπορεί να συνεργαστεί με κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Ποτάμι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ελκυστικό ταίριασμα, τονίζει το περιοδικό. Το Ποτάμι έχει μία φιλική προς την οικονομία ατζέντα και λέγεται πως έχει τη στήριξη ισχυρών συμφερόντων στις επιχειρήσεις και στα μίντια, που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τους ξένους πιστωτές και επενδυτές σε ότι αφορά τον αριστερό οικονομικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ».thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria