Economist: Οι αρχαίοι έλληνες είχαν πετυχει την αειφόρο ανάπτυξη - OlaDeka

Economist: Οι αρχαίοι έλληνες είχαν πετυχει την αειφόρο ανάπτυξη

Economist: Οι αρχαίοι έλληνες είχαν πετυχει την αειφόρο ανάπτυξη

Θα μπορούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να ενδιαφέρονται για έννοιες όπως, «ανάπτυξη», «κεφάλαιο» και «ΑΕΠ»; Ο Economist δίνει την απάντηση και τα στοιχεία.

Οι έννοιες αλλά και οι αρχές του καπιταλισμού και της ανάπτυξης, ίσως να ήταν παντελώς άγνωστες ή και αδιάφορες στους αρχαίους προγόνους μας, όμως δύο μελετητές των οικονομικών συνθηκών της αρχαιότητας θεωρούν ότι έστω και υποτυπωδώς οι οικονομίες της αγοράς λειτουργούσαν από τότε.

Ο Economist προτείνει μια ιστορική αναδρομή στον καπιταλισμό από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από ένα δίτομο βιβλίο – έρευνα των ιστορικών Larry Neal και Jeffrey Williamson, με τίτλο «The Cambridge History of Capitalism».

Οι συγγραφείς αναφέρουν δύο κυρίαρχα παραδείγματα του πρώιμου καπιταλισμού. Το εμπορικό πνεύμα και τη γεωργική παραγωγή των Βαβυλωνίων στην 1η χιλιετία π.Χ. και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη στον ελληνικό χώρο. Όπως σημειώνει ο Economist, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο, στην αρχαία Ελλάδα το ΑΕΠ κατέγραφε άνοδο από 0,07% έως 0,14% σε ετήσια βάση, με εξαίρεση τους τελευταίους τρεις αιώνες. Η «βιομηχανία» ήταν περιορισμένη και παρά το γεγονός ότι συχνά το κεφάλαιο ταυτιζόταν με μηχανήματα – π.χ. υδρόμυλοι – η τεχνολογία δεν εφαρμοζόταν συστηματικά στον τομέα της παραγωγής και ως κεφάλαιο λογιζόταν κυρίως η κατοχή καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δούλων.thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria