Στην Πορτογαλία πήραν "σκούπα" και "καθαρίζουν" με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα. Εμείς κύριε? - OlaDeka

Στην Πορτογαλία πήραν “σκούπα” και “καθαρίζουν” με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα. Εμείς κύριε?

Στην Πορτογαλία πήραν "σκούπα" και "καθαρίζουν" με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα. Εμείς κύριε?

ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΠΩΣ “ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΕ” Η ΕΛΛΑΔΑ


Mια ιστορία που χρήζει διερεύνησης και εδώ στην Ελλάδα διαδραματίζεται στην Πορτογαλία, όπου ο πρωθυπουργός που
έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο (σοσιαλιστής και αυτός) συνελήφθη για ξεπλυμα βρώμικου χρήματος, και φοροδιαφυγή.

Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρικάρντο Σαλγάδο.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι μεαφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, είναι πολύ πιθανό να έχουν σχέση με την απόφαση του τότε πρωθυπουργού να βάλει την Πορτογαλία στο Μνημόνιο με αποτέλεσμα να διασωθούν οι τράπεζες και οι διεθνείς τοκογλύφοι από επικείμενη στάση πληρωμών.

Φυσικά ακριβώς το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας, όταν ο εδω σοσιαλιστής Γ.Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο σώζοντας της τράπεζες και φροντίζοντας οι διεθνείς τοκογλύφοι να μην χάσουν τα λεφτά τους. Παρόμοια έρευνα πρέπει να γίνει και εδώ. Η διαδρομή του χρήματος είναι εύκολο να εντοπισθεί στην σημερινή επχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο 57χρονος Σόκρατες, συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, μετά την επιστροφή του στη χώρα από το Παρίσι και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή Κάρλος Αλεξάντρε, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον πορτογαλικό Τύπο «σούπερ-δικαστής», «Μουρίνιο της δικαιοσύνης», «ατρόμητος δικαστής».

Την ίδια ώρα, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, ακόμα τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων και ο οδηγός του, που παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, έρευνες έχουν διεξαχθεί σε περισσότερους από 60 δικαστικούς και αστυνομικούς.

Όπως επισήμανε η εισαγγελία της χώρας, η έρευνα αφορά σε τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό δε συνδέεται με το τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, την υπόθεση Μόντε Μπράνκο, που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo, Ρικάρντο Σαλγάδο.

Όλα αυτά, ενώ ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα, αναμένεται να οριστεί γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από ψηφοφορία μελών του κατά την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Ο Σόκρατες διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005, αλλά υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε ο νυν πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Τότε ο Σόκρατες παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

Σοκαρισμένο δηλώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας από την είδηση της σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Παρολ’ αυτά ο νέος γενικός γραμματέας του PS, Αντόνιο Κόστα, ζήτησε από τους υποστηρικτές της παράταξής του να επικεντρωθούν «στην πολιτική δράση».

«Σίγουρα έχουμε σοκαριστεί από το νέο της σύλληψης του Ζοζέ Σόκρατες», όμως «δεν πρέπει να συγχέουμε τα προσωπικά συναισθήματα της αλληλεγγύης και της φιλίας με την πολιτική δράση του PS, η οποία πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο Κόστα σε μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του κόμματος.

Ο Σοσιαλιστής Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, συνελήφθη την Παρασκευή στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά και πέρασε δεύτερη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα.

Η είδηση της σύλληψης του Σόκρατες συνέπεσε με την εκλογή του Κόστα, νυν δημάρχου της Λισσαβόνας, στη θέση του γενικού γραμματέα του PS. Έπειτα από μια ψηφοφορία, στην οποία ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε το 96% των ψήφων των υποστηρικτών του κόμματος, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουν την πολιτική κληρονομία του Σόκρατες, ο Κόστα δήλωσε ότι «το PS δεν υιοθετεί σταλινικές πρακτικές, όπως η αφαίρεση των φωτογραφιών» των πρώην αρχηγών του κόμματος.

Το PS «σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και πρέπει «να επικεντρωθεί στη δράση του» που έχει στόχο να το εδραιώσει ως «μια εναλλακτική στην κυβέρνηση και την πολιτική της», υπογράμμισε.

defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria