Ο Διαμαντόπουλος ρωτά στη βουλή: Κάνει προεκλογική προσωπική καμπάνια η Αντωνίου με λεφτά του ΟΑΕΔ?

Αρχική » Διάφορα » Ο Διαμαντόπουλος ρωτά στη βουλή: Κάνει προεκλογική προσωπική καμπάνια η Αντωνίου με λεφτά του ΟΑΕΔ?

Ο Διαμαντόπουλος ρωτά στη βουλή: Κάνει προεκλογική προσωπική καμπάνια η Αντωνίου με λεφτά του ΟΑΕΔ?

Ερώτηση κατέθεσε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα των δημοσιεύσεων και διαφημιστικών καταχωρήσεων των Δημόσιων Φορέων στον τοπικό τύπο της Καστοριάς. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή συγκεκριμένες καταχωρήσεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που εκδόθηκαν στον τοπικό τύπο. Έπειτα από τις δημόσιες
καταγγελίες εκδότη τοπικής εφημερίδας για τη διαμεσολάβηση της βουλεύτριας της ΝΔ κας Αντωνίου για την ανάθεση των διαφημίσεων του ΟΑΕΔ σε συγκεκριμένες τοπικές εφημερίδες, ο βουλευτής, ασκώντας το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτά την κα Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ καθώς και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τα κριτήρια και το πλαίσιο με το οποίο επιλέγεται ο τοπικός τύπος που καταχωρεί τις δημοσιεύσεις και τις διαφημίσεις των Δημόσιων Φορέων καθώς και το αν είναι σε γνώση τους οι καταγγελίες περί διαμεσολάβησης. Με την ερώτησή του ο βουλευτής επιδιώκει να λάβει μια υπεύθυνη και δημόσια απάντηση σχετικά με τις προαναφερθείσες καταγγελίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

18.11.2014

Ερώτηση

Προς τους κ.κ.:
Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Καταχώρηση δημοσιεύσεων και διαφημίσεων δημόσιων φορέων στον τοπικό τύπο

Με αφορμή την δημοσίευση της ανακοίνωσης του προγράμματος του ΟΑΕΔ Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα Νομού Καστοριάς σε συγκεκριμένη εφημερίδα τοπικής κυκλοφορίας και έχοντας υπ’ όψιν τοπικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Οδός» με αρ. φύλλου 764 της Πέμπτης 14 Νοέμβρη 2014 στο οποίο υπάρχουν καταγγελίες για διαμεσολαβημένη κατανομή των διαφημιστικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στον τοπικό τύπο μέσω της βουλεύτριας του Νομού Καστοριάς.

Με αφορμή το γεγονός ότι στο διαφημιστικό δημοσίευμα εμφανίζεται η υπογραφή διαφημιστικού γραφείου της Καστοριάς το οποίο είτε έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της μακέτας, είτε την προώθηση της διαφήμισης του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή το γεγονός ότι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ για την διαλεύκανση του ζητήματος της ανάθεσης των διαφημιστικών καταχωρήσεων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ μας δόθηκε προγενέστερος αριθμός ΦΕΚ από τον ισχύοντα εντός του οποίου καθορίζονται οι ημερήσιες και εβδομαδιαίες νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν την δυνατότητα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα δόθηκε η Υπουργική απόφαση με αριθμό 12179/14 και αρ. ΦΕΚ 1893 Β’ της 11 Ιουλίου 2014 η οποία όμως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με τον αρ.ΦΕΚ 2207 Β’ της 12 Αυγούστου 2014.

Έχοντας υπ’ όψιν τον Ν. 3548/07 (ΦΕΚ 68 Α/20-3-2007) και συγκεκριμένα το άρθρο 3 περί ίσης κατανομής των καταχωρήσεων καθώς και το άρθρο 4 με το οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των καταχωρήσεων καθώς και η απαγόρευση της χρησιμοποίησης διαφημιστικών γραφείων η άλλων ενδιαμέσων.

Επειδή η οικονομική κρίση έχει πλήξει κατάφορα τον τοπικό τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επειδή ο πλουραλισμός στον τύπο αποτελεί πυρηνική αξία της δημοκρατίας και εξασφαλίζεται με την βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης του Δημοσίου απέναντι στον τύπο.

Ερωτάται η κ. Υφυπουργός

  • Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα έντυπα μέσα στα οποία καταχωρούνται οι διαφημίσεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ;
  • Γνωρίζει αν υπάρχει διαμεσολάβηση από οποιονδήποτε για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις που αφορούν τον ΟΑΕΔ;
  • Οι διαφημίσεις των ολοκληρωμένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ εμπίπτουν στις καταχωρήσεις δημοσιεύσεων των Δημόσιων φορέων ή είναι ανεξάρτητες από αυτές;
  • Ποιο είναι το ύψος της χρέωσης που αφορά τις καταχωρήσεις των δημοσιεύσεων των Δημόσιων φορέων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια