ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία παρακάμπτουν με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου 8, την Εγνατία οδό - OlaDeka

ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία παρακάμπτουν με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου 8, την Εγνατία οδό

ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία παρακάμπτουν με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου 8, την Εγνατία οδό

Οι υπουργοί Μεταφορών της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και την Αλβανίας σε συνάντηση τους στην Σόφια, υιοθέτησαν, κοινή στάση όσο αφορά την ανάληψη του οδικού έργου κατασκευής του Διαδρόμου 8, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί, μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα novamakedonija.com.

« Η κοινή δήλωση που υιοθετήσαμε σήμερα το πρωί με τους συναδέλφους μου υπουργούς, τείνει να καταστεί ο διάδρομος 8, μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να τονίσω ότι στην ΠΓΔΜ, έχουν ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή δύο νέων αυτοκινητοδρόμων στον οδικό άξονα 8. Φέτος ξεκινήσαμε τις εργασίες στο πρώτο από τα τρία τμήματα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Βουλγαρία, ένα σημαντικό έργο που θα συνδέει την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία», δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός Μεταφορών Μίλε Γιανακιέσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο και τον Αλβανό ομολόγους του.

«Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε έργα κοινού ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες, με την δυνατότητα οι χώρες αυτές, να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα επιτρέψουν την καλύτερη οικονομική συνεργασία μας», δήλωσε το σκοπιανό Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι τρεις υπουργοί παρακολούθησαν ημερίδα με τίτλο «Βαλκανική- νέες υποδομές» για την διασύνδεση μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής. Το φόρουμ υπογράμμισε τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών αυτών, και των τεράστιων δυνατοτήτων για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

Ο Γιανακιέσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε ιδιαίτερα ,την δέσμευση της κυβέρνησης του σχετικά με το σχέδιο για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στη Βουλγαρία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κουμάνοβο και την Beljakovce, με έμφαση στην εξαιρετική σημασία της ανάγκης για την ολοκλήρωσή του . Επεσήμανε ότι βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού η γραμμή Beljakovce – Palanka, και ότι σύντομα αναμένεται η επιλογή αναδόχου εταιρείας που θα σχεδιάσει και τελευταίο μέρος της διαδρομής Palanka -Deve Bair στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Ο σκοπιανός Υπουργός Μεταφορών τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου στην Αλβανία, για να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του Διαδρόμου 8 μεταξύ της Αλβανίας, πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Εμείς παρουσίασαμε τα σχέδια για την κατασκευή δύο νέων οδικών αξόνων ταχείας κυκλοφορίας του οδικού άξονα 8, «Γκότσε Ντέλτσεφ» στο ανατολικό τμήμα της πόλης Στιπ των Σκοπίων, και του τμήματος «Μητέρα Τερέζα» του Κίτσεβο στην Οχρίδα στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και του Διαδρόμου 10, από το τμήμα Demir Kapija- -Smokvica, που οδηγεί στην διέλευση των συνόρων με την Ελλάδα.

Στο Pentapostagma.gr, αναφέρουμε το όλο ζήτημα, διότι απλά, για τους γνωρίζοντες για αυτήν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, και Αλβανίας, «παρακάμπτεται» εντελώς ο ελληνικός άξονας της Εγνατίας οδού.

Με λίγα λόγια θα έχουμε σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας με την Αδριατική και την Αλβανία, υποβαθμίζοντας την γεωπολιτική και εμπορική αξία της Εγνατίας οδού, που κόστισε τόσα εκατομμύρια στο ελληνικό λαό.

Η ΠΓΔΜ, αλλά και οι υπόλοιπες δύο χώρες θα αποκτήσουν τεράστια πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς, όπως τον ενεργειακό, τις μεταφορές το εμπόριο, με χώρες σαν την Ρωσία , τις χώρες της Κασπίας θάλασσας, μεταφέροντας πλήθος αγαθών από το έδαφος τους. Στα πλαίσια της ΕΕ , η χώρα μας οφείλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της, με οποιονδήποτε τρόπο.

pentapostagma.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria