«Τα αυτιά» των Καστοριανών …τράβηξαν οι εκπρόσωποι της Europa Nostra!!! - OlaDeka

«Τα αυτιά» των Καστοριανών …τράβηξαν οι εκπρόσωποι της Europa Nostra!!!

«Τα αυτιά» των Καστοριανών …τράβηξαν οι εκπρόσωποι της Europa Nostra!!!

Έχοντας στις …βαλίτσες τους αρκετές θετικές εντυπώσεις, αλλά, ίσως, και κάποια «πικρία» από την κατάσταση ορισμένων μνημείων, αναχώρησαν από την πόλη μας τα μέλη του πολυπληθούς κλιμακίου της EuropaNostra, της Τράπεζας Αναπτύξεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), οι οποίοι παρέμειναν στην Καστοριά για τρεις ημέρες – και, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, με δικά τους έξοδα – προκειμένου να επισκεφθούν το ιστορικό κέντρο της πόλης (περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι), που, ως γνωστόν, έχει ενταχθεί μέσα στη λίστα των 7 μνημείων σε κίνδυνο, του συγκεκριμένου οργανισμού. Ιδιαίτερα θετικό για τους επισκέπτες μας, πάντως, ήταν το γεγονός ότι σε πολλά μνημεία έχουν γίνει …βήματα αποκατάστασης, όπως, για παράδειγμα, οι βυζαντινές εκκλησίες, στον αντίποδα, όμως, βρίσκονται τα αρχοντικά – ιδιωτικά κατά το πλείστον – τα οποία κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση!!!

Ο Αντιπρόεδρος της EuropaNostra, Κώστας Καρράς, ωστόσο, δεν δίστασε να …τραβήξει το αυτί των Καστοριανών φορέων και πολιτών, για την αδιαφορία που επέδειξαν σε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό των αρχοντικών.


«Η κατάσταση της Καστοριάς δεν δικαιολογείται. Πως γίνεται εμείς οι ίδιοι ή να αγνοούμε ή να «αθετούμε» τον πολιτισμό μας; Δεν είναι λογικό η Καστοριά να αθετεί τον πολιτισμό που πρεσβεύουν τα αρχοντικά της, διότι η Καστοριά ήταν προπύργιο πολιτισμού, προπύργιο εμπορίου και προπύργιο ελληνικής παιδείας εκείνη την εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς και πρόσθεσε: «Αυτά είναι χρέος μας, και πρωτίστως, χρέος των Καστοριανών να διασωθούν».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria