Ντράγκι-Μοσκοβισί: “Θα είστε στη μέγγενη των μνημονίων όσο ζείτε για να ζουν οι τράπεζες”

Αρχική » Διάφορα » Ντράγκι-Μοσκοβισί: “Θα είστε στη μέγγενη των μνημονίων όσο ζείτε για να ζουν οι τράπεζες”

Ντράγκι-Μοσκοβισί: "Θα είστε στη μέγγενη των μνημονίων όσο ζείτε για να ζουν οι τράπεζες"

ΑΠΑΝΩΤΑ “ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ” ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Απανωτά «χαστούκια» τρώει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ονειρεύεται και προσπαθεί να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό ότι θα διώξει την τρόικα και η χώρα θα απεμπλακεί από τα μνημόνια. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος. «Θα είστε στη μέγγενη των μνημονίων όσο ζείτε», είπε.

Κάποιοι στην Αθήνα, τόσο πολιτικοί όσο και ΜΜΕ άρχισαν να παραποιούν τα λεγόμενα του κ. Ντράγκι λέγοντας πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Μα ακριβώς γι’ αυτές γίνονται όλα. Για τις τράπεζες, να μην καταρρεύσουν και όχι τους πολίτες που μονίμως πληρώνουν τα σπασμένα.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν «πλούτο» 170 δισ. ευρώ,σύμφωνα με την αποκαλυπτική μελέτη της ελβετικής τράπεζας Julius Baer. Αυτό λέει η έρευνα της τράπεζας γιατί τα ποσά που χάθηκαν είναι πολύ περισσότερα σε αντίθεση με αυτά που εισέπραξαν οι Έλληνες τραπεζίτες. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί αύξησαν κατακόρυφα τον πλούτο τους.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα για ποιους ακριβώς δουλεύουμε.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λοιπόν κούνησε το δάκτυλο και είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα πώς για τα ομόλογα των οποίων η διαβάθμιση είναι χαμηλότερη του ΒΒΒ οι αγορές θα γίνονται με δύο προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Πρώτον είναι να υπάρχουν μια σειρά μέτρων που θα μειώνουν τα χρέη για συγκεκριμένες αγορές ώστε τα ομόλογα που θα αγοραστούν να έχουν τα ίδια ρίσκα με τα ομόλογα που θα αγοραστούν από αλλού. Δεύτερον, για να αγοραστούν ομόλογα θα πρέπει οι χώρες, όπως η Ελλάδα να έχουν πρόγραμμα σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που είπε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην Ελλάδα είναι πώς οι Έλληνες θα ζουν μόνιμα στον… αναπνευστήρα. Θα υπάρχει Ευρωπαϊκή στήριξη μόνο όσο υπάρχουν μνημόνια. Και βέβαια πρώτη προτεραιότητα οι τράπεζες. Γιατί τα ομόλογα στα οποία αναφέρθηκε αφορούν την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ετοιμάζεται να διώξει την τρόικα και να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια. Αυτί που έχει να κάνει είναι να μας απαλλάξει από την παρουσία της να δούμε τι θα γίνει παρακάτω.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν πλέον καμία διαπραγματευτική ισχύ, διότι εξάντλησαν τον πολιτικό τους χρόνο. Κι αυτό τους το λέει κατάμουτρα η κ. Μέρκελ και η λοιπή συνομοταξία της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να διαπραγματευτούμε μαζί σας για το χρέος» είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναμένοντας πολιτικές εξελίξεις.

Εκτός από τον κ. Ντράγκι κόλαφος για την κυβέρνηση ήταν και ο υποψήφιος επίτροπος για θέματα οικονομίας και φορολογίας, πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι τα μνημόνια στην Ελλάδα θα συνεχιστούν έως ότου διασφαλιστεί πώς θα πληρώνει το χρέος της. Η λεπτομέρεια είναι πώς το χρέος είναι τεράστιο και είναι βέβαιο πώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να το αποπληρώσει.

Μέσα στις προθέσεις τους όπως είπε είναι να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο, «χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα», ενώ πρόσθεσε πώς «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία». Όσον αφορά στην τρόικα ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πώς «έκανε χρήσιμο έργο και απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Από τα λεγόμενα Ντράγκι και Μοσκοβισί οι Έλληνες θα ζουν στη μέγγενη των μνημονίων και θα δουλεύουν για τις τράπεζες. Τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι εκ του πονηρού προκειμένου να πάρει παράταση ζωής, να μας φορτώσει ένα ακόμη μνημόνιο και να μας στείλει μερικά μέτρα ακόμη πιο βαθιά στην… άβυσσο.

 defencenet

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια