ΕΝ. ΔΗΜΟ.: Η λίμνη της Καστοριάς πνίγεται

Αρχική » Διάφορα » ΕΝ. ΔΗΜΟ.: Η λίμνη της Καστοριάς πνίγεται

ΕΝ. ΔΗΜΟ.: Η λίμνη της Καστοριάς πνίγεται

Οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται αλλά η δυσωδία και η κάκιστη οπτική εικόνα της λίμνης αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Έτσι και φέτος η χαρακτηριστική μυρωδιά και η “πρασινάδα” , έδωσαν ξανά το παρόν. Αυτή την φορά δε, μάλλον λόγω των συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών, τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο έντονα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να μην μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρά τους.

Είναι ευνόητο επίσης ότι οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία της πόλης και όχι μόνο, είναι τεράστιες.
Θεωρούμε ότι ο ευτροφισμός (στον οποίο αποδίδονται οι συνέπειες) δεν είναι απλά ένα φυσικό φαινόμενο, στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και μοιρολατρικά θα πρέπει να περιμένουμε να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

Ευθύνες για την συγκεκριμένη κατάσταση έχουν όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του τόπου, που δεν φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα. Έτσι, παρά τις δεκάδες μελέτες που εκπονήθηκαν και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, ποτέ δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της λίμνης.

Επιπλέον, ο φορέας προστασίας της λίμνης, που μετά από καθυστερήσεις χρόνων ψηφίσθηκε το 2012 και με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε (εκδήλωση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος στο Δημαρχείο Καστοριάς), πριν ακόμη συσταθεί, μέσα στο πνεύμα των μνημονιακών πολιτικών, συγχωνεύθηκε και μεταφέρθηκε στη Περιφέρεια.

Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη της μονάδας βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, πολλά κτίρια συνεχίζουν να μην είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο. Αντίστοιχα, δεν έχει προχωρήσει η αλλαγή νοοτροπίας για τις καλλιέργειες των παραλίμνιων οικισμών, που έχει ως συνέπεια την μεταφορά των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, είτε με την απόπλυση, είτε μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, στη λίμνη.
Η Δημοτική Κίνηση «ΕΝ.ΔΗΜΟ.», είτε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε μέσα από εκδηλώσεις – κινητοποιήσεις, θα πιέσει την νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι καθυστερήσεις και οι αδράνειες του παρελθόντος δεν θα πρέπει να συνεχισθούν.

dimotiki-kinisi.blogspot.gr

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια