ΚΚΕ:Προβλήματα ρύπανσης στη λίμνη Ορεστιάδας (Καστοριάς). - OlaDeka

ΚΚΕ:Προβλήματα ρύπανσης στη λίμνη Ορεστιάδας (Καστοριάς).

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Οικονομικών
Για μια ακόμη χρονιά σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή της Καστοριάς. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, η επιφάνεια της λίμνης της Καστοριάς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ασπριδερής λάσπης από το φυτοπλαγκτόν, ενώ

αναδύεται και έντονη δυσοσμία.

Το ζήτημα της ρύπανσης της λίμνης Ορεστιάδας έχει αναδείξει το ΚΚΕ και με σχετική ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή (αρ.πρωτ.3449/4.11.2013)
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως κυριότερες αιτίες της ρύπανσης αναφέρονται τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι ο φώσφορος που υπάρχει από τα αστικά λύματα που εισέρχονταν στο σύστημα συντελεί στον ευτροφισμό και, κατά συνέπεια, στην αύξηση του φυτοπλαγκτού και των τοξικών κυανοβακτηρίων που δημιουργούν και την εικόνα της πυκνής, πράσινης και άσπρης πάστας στην επιφάνεια της λίμνης.
Να σημειώσουμε ότι η λίμνη υποβαθμίζεται ήδη από το 2010, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η δυσοσμία και το φυτοπλαγκτόν παρουσιάζονται κάθε χρόνο, παρόλο που παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια και  υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις.
Αποδεικνύεται γι ακόμη μια φορά και σε αυτή την περίπτωση, ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα, ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της λίμνης της Καστοριάς. 
Σοβαρές όμως αναδεικνύονται και οι ευθύνες της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης της περιοχής που δεν αντιμετώπισαν έως τώρα το θέμα της ρύπανσης της λίμνης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: 
Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρύπανσης και της έντονης δυσοσμίας της λίμνης Καστοριάς. 
Να υλοποιηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα απαραίτητα έργα για την προστασίας της λίμνης Καστοριάς. 
Οι βουλευτές 
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου  
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria