ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί τη Δευτέρα η κυβέρνηση - OlaDeka

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός.
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, στις 6 Οκτωβρίου, από τη Βουλή όπως αποφασίστηκε πριν απο λίγο στη συνάντηση Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Οι Α. Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν τους τριγμούς και την αμφισβήτηση που δέχονται στο εσωτερικό των κομμάτων τους και να μεταθέσουν την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης στους βουλευτές, καθώς φαίνεται πώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδο.

Υπάρχει ωστόσο πάντοτε ο κίνδυνος του… ατυχήματος και η πρόκληση πρόωρων εκλογών. Και ο Γιώργος Παπανδρέου “έπεσε” λίγες ημέρες αφ’ ότου είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

H απόφαση που έλαβαν στην απογευματινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος ασφαλώς και συνιστά πρόκριμα εκλογών στην περίπτωση που σημειωθούν διαρροές στο κυβερνητικό, στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν αυτές ξεπεράσουν ένα όριο ακόμη και αν η ψήφος εμπιστοσύνης δοθεί στο οριακό 151 (τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 154) αυτό σίγουρα θα αποτελέσει αιτία για προσφυγή στις κάλπες.

Το κλίμα όμως για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ. Με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην δείχνουν να καταλήγουν κάπου, με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελεί πάντα ένα ορόσημο εκλογών καθώς πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους, η έξοδος προς τις εκλογές τελικά ίσως να περνά από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό γιατί η υπερψήφιση της κυβέρνησης έστω και με 154 ψήφους δεν θα σημαίνει πρακτικά τίποτα και το «θετικό» κλίμα της επαναβεβαίωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα διαρκέσει το πολύ 24 ώρες.

Αμέσως μετά θα και σε χρόνο ρεκόρ θα επανέλθουν στην επιφάνεια οι γνωστές ενδοκυβερνητικές παθογένειες οι οποίες και θα ταλαιπωρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι της αναπόφευκτης πτώσης του.
defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria