Η «Μαύρη Τετάρτη» σε Ελλάδα και διεθνείς αγορές - OlaDeka

Η «Μαύρη Τετάρτη» σε Ελλάδα και διεθνείς αγορές

Ο Μαύρος Οκτώβρης στις αγορές έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Γιατί βουλιάζει το Χ.Α. και οι διεθνείς αγορές και πότε θα έρθει το ράλι ανακούφισης.

Ο Μαύρος Οκτώβρης στις αγορές έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Γιατί βουλιάζει το Χ.Α. και οι διεθνείς αγορές και πότε θα έρθει το ράλι ανακούφισης.

Σε δύο μέρες το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε πάνω από 11%, ενώ μέσα σε έναν μήνα έχει υποχωρήσει 23% και τις τελευταίες έξι εβδομάδες 33%. Με λίγα λόγια το διήμερο κραχ έστειλε το Χ.Α. σε bear market και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης για 10 έτη ( την απόδοση δηλαδή του 10ετούς ομολόγου) σχεδόν στο 8% και στο υψηλότερο επίπεδο

από τον Φεβρουάριο, ένα επίπεδο που κλείνει ουσιαστικά την πόρτα της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Αυτές οι ανησυχίες , οι οποίες φυσικά ξύπνησαν και κερδοσκοπικές διαθέσεις, «έσκασαν» σε μία στιγμή όπου στις διεθνείς αγορές επικρατεί μία έντονη risk-off διάθεση.Η «Μαύρη Τετάρτη» στο Χ.Α, η οποία ακολούθησε μία επίσης μαύρη Τρίτη, αποδίδεται σύμφωνα με εγχώριους αλλά και διεθνείς αναλυτές σε δύο γεγονότα: Πρώτον στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δεύτερον στα σχέδια της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα της Τρόικας.

Η διόρθωση, η οποία εξελίχθηκε σε βαρύ ξεπούλημα, στην Wall Street και παρέσυρε στη συνέχεια Ασία και Ευρώπη, ξεκίνησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μετά και τις γκρίζες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις… βαριές καμπάνες που χτυπούν πλέον έξω και μέσα στην Καγκελαρία, μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για την γερμανική οικονομία, η οποία πλέον φλερτάρει με την ύφεση.

«Αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη» γράφουν και ξαναγράφουν τα διεθνή μέσα, έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες από το ταρακούνημα στα θεμέλια του ευρώ που προκάλεσαν τα δημοσιονομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή τη φορά όμως το ταρακούνημα έρχεται από τον πυρήνα του ευρώ, με την Γαλλία και την Ιταλία στο επίκεντρο, αλλά και την Γερμανία. Και μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι ως παράγοντας αστάθειας.
Ο Οκτώβριος των κράχ και η Οctoberphobia έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους

Για την ιστορία θυμίζουμε πως ο 10ος μήνας του έτους είναι συνδεδεμένος με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές βουτιές στην ιστορία, όπως αυτή που συνέβη στις 29 Οκτωβρίου του 1929 με το «Μεγάλο Κραχ», επίσης γνωστό ως «Μαύρη Τρίτη», αλλά και το κραχ του 1987 γνωστό ως «Μαύρη Δευτέρα» των αγορών.

υψηλά του, τον γαλλικό CAC 40 επίσης 13%, τον βρετανικό FTSWE 100 να υποχωρεί 10% και τους αμερικάνικους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν πτώση της τάξης του 11%.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το Χ.Α. έχει υποχωρήσει 23% μέσα σε ένα μήνα αλλά και 33% από τα πρόσφατα υψηλά του (Σεπτέμβριος). Η αγορά εμπορευμάτων φυσικά δεν έμεινε αλώβητη,με το πετρέλαιο να αγγίζει πλέον τα χαμηλά δύο ετών, έχοντας εδώ και μέρες μπει και επίσημα σε bear market.

Η «συντονισμένη» πτώση, έχει χωρίς αμφιβολία δημιουργήσει και ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες και την ώρα που ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωνε βουτιά 10%, υπήρξαν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις αμερικανικών hedge funds.

Το ράλι ανακούφισης είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα έλθει. Ηδη η Wall Street έδωσε αργά χθες το βράδυ το πρώτο σημάδι, περιορίζοντας σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες. Σε ότι αφορά τα «δικά μας», oι χθεσινές «διαρροές» ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι η κυβέρνηση «το ξανασκέφτεται» σε ότι αφορά την στρατηγική πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο, σίγουρα θα παίξουν κάποιο ρόλο.

Φυσικά έχει ενδιαφέρον να δούμε, πως θα συμπεριφερθούν σήμερα οι αγορές και ιδιαίτερα η ελληνική, η οποία σημείωσε χθες παγκόσμιο ρεκόρ πτώσης.Οπως και να έχει η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να είναι έντονη και η στροφή που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα προς τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια – όπως ο χρυσός, τα αμερικάνικα Treasuries και τα γερμανικά ομόλογα – αναμένεται να συνεχιστεί.thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria