Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα για τους ηλικιωμένους - OlaDeka

Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα για τους ηλικιωμένους

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Κατρακύλησε 15 θέσεις σ’ ένα χρόνο η Ελλάδα στην κατάταξη για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, στο ναδίρ της Ευρώπης η χώρα μας.
Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα για τους ηλικιωμένους

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου με διαπιστώσεις και εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Η καλύτερη χώρα για να ζει ένας ηλικιωμένος είναι η Νορβηγία σύμφωνα με τον δείκτη HelpAge International’s Global AgeWatch μετά από έρευνα σε 96 χώρες. Ο δείκτης μετρά την κοινωνική και οικονομική κατάσταση ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η Αυστραλία, η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική είναι ψηλά στην κατάταξη ενώ στο Αφγανιστάν είναι τελευταίο. Εως το 2050 το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Τη Νορβηγία ακολουθούν η Σουηδία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Γερμανία. Ομως και χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό και το Περού έχουν ανέβει στην κατάταξη για την κοινωνική πολιτική για τους ηλικιωμένους που ανήκουν στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Στον «πάτο» της Ευρώπης η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 73η θέση, την χαμηλότερη στην Ευρώπη. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης υπάρχει μια μεγάλη πτώση από το 2013 όπου η θέση της χώρας ήταν η 58η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στον τομέα της υγείας.Κατατάσσεται επίσης υψηλά στον τομέα της ασφάλειας εισοδήματος (28) με ένα σχετικά υψηλό ποσοστό πρόνοιας για την περιοχή , παρά το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το top 10

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Ελβετία
  • Καναδάς
  • Γερμανία
  • Ολλανδία
  • Ισλανδία
  • ΗΠΑ
  • Ιαπωνία
  • Νέα Ζηλανδία
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Οι μισοί δεν παίρνουν σύνταξη

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που έχουν υπερβεί την ηλικία συνταξιοδότησης σε διεθνές επίπεδο δεν παίρνουν σύνταξη και για το 52% που παίρνει μια σύνταξη, η προστασία που απολαμβάνει είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). 
Στην Ευρώπη, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και περικοπής των δημοσίων δαπανών «έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», τονίζεται στην έκθεση. 

Πηγή: HelpAge International’s Global AgeWatch , ΔΟΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria