Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις με το «Barbaros»

Αρχική » Διάφορα » Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις με το «Barbaros»

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις με το «Barbaros»

Ρότα για το οικόπεδο 1 της ΑΟΖ έχει βάλει το «Μπαρμπαρός» όπου διαξάγεται κυπρο-ισραηλινή άσκηση με πραγματικά πυρά. Τα οκτώ μέτρα που ανακοίνωσε η Κύπρος.

Παίζει με φωτιά η Τουρκία αφού το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» είναι έτοιμο να μπει στο Οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει δεσμευτεί για την κοινή κυπρο-ισραηλινή άσκηση με τα ισραηλινά αεροσκάφη να κάνουν γυμνάσια πλήττοντας με πραγματικά πυρά εικονικούς στόχους.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία ανακοίνωσε σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, στα οποία το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία.

Τα μέτρα είναι τα εξής:


Kαταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα». Παράλληλα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.thetoc.gr

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια