Μήπως η διεύρυνση των spreads προμηνύει χρεοκοπία; - OlaDeka

Μήπως η διεύρυνση των spreads προμηνύει χρεοκοπία;

Μήπως η διεύρυνση των spreads προμηνύει χρεοκοπία;

Σε επανειλημμeνες αναλύσεις μου από τη στήλη αυτή, έχω αναφερθεί στην ανησυχητική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια του 2014. Η χειροτέρευση της δημοσιονομικής κατάστασης είναι συνεχής και συντελείται με εντεινόμενους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα από το υπουργείο Οικονομικών, αφήνουν έκπληκτους ακόμα και αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά το μαγείρεμα των στοιχείων. Ωστόσο, όσο μαγείρεμα και αν γίνει στα δημοσιονομικά στοιχεία, όσα ψέματα και αν η κυβέρνηση αραδιάζει στους πολίτες, η σκληρή αλήθεια των αριθμών καταδεικνύει, ότι, το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της χώρας κατασπαράζει το 95% της ελληνικής κοινωνίας. Το υπόλοιπο 5% του πληθυσμού συγκαταλέγεται στην κομματική-πολιτική νομενκλατούρα, που όχι μόνο δεν ζημιώνεται, αλλά επωφελείται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Σε αρθρογραφία μου από τη θέση αυτή της 19ης και 20ης Σεπτεμβρίου 2014, υποστήριζα ότι η πατρίδα μας βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της πτώχευσης. Αν οι ξένοι πιστωτές έκλειναν σήμερα τη στρόφιγγα της χορήγησης δανείων προς το ελληνικό δημόσιο, η χώρα μας θα χρεοκοπούσε σε μερικές μέρες. Προχθές το υπουργείο Οικονομικών, δημοσίευσε τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014. Για να γίνει κατανοητό το άθλιο χάλι, που βρίσκονται σήμερα τα Δημόσια Οικονομικά της Ελλάδας, θα σας αναφέρω ένα μόνο στατιστικό στοιχείο, που σχετίζεται με τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, οι δαπάνες σε τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 4,8 δις ευρώ (€), οι δαπάνες σε χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού διαμορφώθηκαν σε 21,3 δις € και δαπάνες χρεολυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού έφτασαν τα 64,8 δις €. Άρα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, το σύνολο των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους διαμορφώθηκε στο τεράστιο ποσό των 90,9 δις € (4,8+21,3+64,8=90,9), όταν η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε σύνολο τοκοχρεολυτικών δαπανών 71,1 δις € για ολόκληρο το 2014. Δηλαδή, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, έχουν ήδη υπερβεί τον ετήσιο στόχο κατά 19,8 δις € (90,9-71,1=19,8).

Και πάμε στην ταμπακέρα. Μας λένε οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, ότι, τον Νοέμβριο του 2014 η χώρα θα βγει στις διεθνείς χρηματαγορές, για να δανειστεί αρκετά δις €, μέσω της έκδοσης 7ετών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2014, βγαίνοντας στις διεθνείς αγορές, δεν θα έχει ανάγκη τους αιμοδότες της τρόικας, για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων, για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών κρατικών δαπανών (τόκοι, χρεολύσια, μισθοί, συντάξεις, υγεία, πρόνοια, κ.λπ.). Δηλαδή, η Ελλάδα θα εξέλθει στις διεθνείς χρηματαγορές, έχοντας ένα εξωτερικό και εσωτερικό χρέος άνω των 700 δις €, για να αντλήσει μόνο το 2015 κεφάλαια τουλάχιστον 100 δις €, για την κάλυψη των τρεχόντων δανειακών της αναγκών και οι ξένοι πιστωτές θα πουν στον Σαμαρά και τον Χαρδούβελη, πάρτε όχι 100 δις αλλά 150 δις € μην σας χάσουμε από πελάτες.

Αυτές τις αρλούμπες λέει ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο για ψηφοθηρικούς λόγους στους γηγενείς και ήδη τα spreads των 10ετών ομολόγων τις τελευταίες μέρες πήραν φωτιά. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις μπούρδες που λένε, προξενούν μεγάλη ζημιά στην εθνική οικονομία; Τελικά, τόσο χοντρόπετσοι και τιποτένιοι είναι; Δηλαδή, αυτό που μόνο τους ενδιαφέρει είναι το κομματικό-ψηφοθηρικό συμφέρον και η επιβίωση στις προεδρικές- κομματικές καρέκλες; Δεν βλέπουν ότι με τις αερολογίες που ξεστομίζουν, προκάλεσαν την άνοδο των spreads των 10ετών ομολόγων κοντά στις 550 μονάδες έναντι των 400 μονάδων που ήταν την προηγούμενη βδομάδα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο και να στηθεί μια δημοπρασία ομολόγων, ουδείς θα δάνειζε μια χώρα με 50 ή 100 δις € κάθε χρόνο και σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Μήπως η διεύρυνση των spreads προμηνύει χρεοκοπία;

kontranews
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria