Το CNBC ξεφτιλίζει την κυβέρνηση: "Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους" - OlaDeka

Το CNBC ξεφτιλίζει την κυβέρνηση: “Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους”

Το CNBC ξεφτιλίζει την κυβέρνηση: "Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους"

Πόσο ποιο ξεκάθαρα να το πούνε στο εξωτερικό; Η κυβέρνηση είναι πλήρως υποταγμένη στην τρόικα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του CNBC: «κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν προς το CNBC ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Παρίσι ως μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς την τρόικα. Εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο πέμπτος γύρος ελέγχου της τρόικα, η Ελλάδα θα επιδιώξει την ελάφρυνση των δανείων που της έχουν χορηγηθεί».

Για αυτό το λόγο και επελέγη το Παρίσι ως τόπος συνάντησης, προκειμένου να φανεί προς τον ελληνικό λαό ότι η τρόικα έπαψε να έρχεται στην Αθήνα.

«Σύμβολο αυτής της στρατηγικής είναι η επιλογή του Παρισιού, ως τόπου συνάντησης με την τρόικα, αντί της συνήθους έλευσης στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν αισθάνονται ευτυχείς να βλέπουν στην πρωτεύουσα τους “άνδρες με τα μαύρα κοστούμια” -όπως αποκαλούνται συχνά οι αξιωματούχοι της τρόικας», σημειώνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

Η Αθήνα θα εκφράσει την επιθυμία της να εγκαταλείψει φέτος τη λιτότητα και να στραφεί σε πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, εκτιμά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε δημοσίευμα- άρθρο στην ιστοσελίδα του, για τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Πρόκειται για μια «επιστροφή στα θρανία» για την ελληνική κυβέρνηση, «καθώς επιχειρεί να καταδείξει ότι αφήνει πίσω της το χάος του υπέρογκου χρέους και της οικονομικής κρίσης και μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της», αναφέρεται χαρακτηριστικά, και επισημαίνεται ότι «τελικός στόχος (της Αθήνας) είναι να αποφοιτήσει επιτυχώς από το σχέδιο διάσωσης κατά την ολοκλήρωσή του το 2016, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, όπως συνέβη πέρυσι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Όπως τονίζεται, «η χώρα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για τις διαπραγματεύσεις μείωσης του χρέους, σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η όποια συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ μέσω της εμπλοκής των επίσημων δανειστών της χώρας και θα αφορά ενδεχομένως στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι εφαρμόζει τις πολυπόθητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Η χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωζώνη σταματάει φέτος, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί μόνο εάν η χώρα παραμείνει προσηλωμένη στους αυστηρούς όρους.

Εάν οι ελληνικές τράπεζες διέλθουν επιτυχώς τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους. Έχει επίσης τη δυνατότητα να προβεί στην έκδοση νέων ομολόγων μετά τη φετινή επιτυχή έξοδό της στις αγορές, όπου κατόρθωσε να αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από τριετή και πενταετή ομόλογα.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο παράγοντες των αγορών, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν πλήρως εξαλειφτεί.

Ένας άλλος κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο από την κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

 defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria