Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν: Έρχεται μεγάλη κρίση στη περιοχή - OlaDeka

Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν: Έρχεται μεγάλη κρίση στη περιοχή

Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν: Έρχεται μεγάλη κρίση στη περιοχή
Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι εξελίξεις προς το παρόν στην Ουκρανία και η ανάπτυξη του ποτάμιου συστήματος μεταφοράς με βάση το Δούναβη δεν επιτρέπουν να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για φτηνό φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Δηλαδή,τη χρήση φυσικού αερίου που μεταφέρεται με αγωγούς. Το καθεστώς ήδη έχει αποφασίσει να προωθήσει το LNG στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα λέει το ΥΠΕΚΑ. Αυτή η

επιλογή τραβάει πολύ πίσω τις έρευνες σε μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που όπως έχω πεί προκηρύσσονται παράνομα αφού αφορούν οικόπεδα υδρογονανθράκων σε διεθνή ύδατα και όχι στην Ελληνική ΑΟΖ που δεν έχει ανακηρυχθεί και υπάρχει μόνο στα λόγια Λέγε-λέγε στον Ελληνικό λαό για την ΑΟΖ, ο λαός πίστεψε ότι την έχει ανακηρύξει. Οι παπαγάλοι κάνουν καλή δουλειά.

Η ΕΕ προκειμένου να λύσει πολλά προβλήματα μεταφοράς φυσικού αερίου εντός της αλλά και τις δυσκολίες κατασκευής του Ρωσικού South Stream αποφάσισε να προωθήσει το LNG για τη Νότια κυρίως Ευρώπη με βάση ένα σύστημα μεταφοράς ποταμών που έχουν βάση το Δούναβη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά τιμής φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Αυτό απο ότι φαίνεται για κάποιο λόγο δεν γίνεται ορατό απο τη κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και το θέμα της αυξανόμενης διαφοράς στην ανταγωνιστικότητα που θα παρατηρηθεί λόγω της διαφοράς της τιμής στην ενέργεια μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και ευρωπαϊκού νότου, πράγμα το οποίο θα αυξήσει τα δάνεια της χώρας μας.

Σημειώστε, ότι οι Έλληνες εφοπλιστές που θα μεταφέρουν με φορτηγίδες το LNG προς το Δούναβη δεν πληρώνουν φόρους ενώ οι Κινέζοι, οι νέοι μας φίλοι θα περνάνε transit τα προιόντα τους προς την ΕΕ. Τί χαρούμενη χώρα που είναι η Ελλάδα;
Το ποτάμιο σύστημα μεταφορών στο Δούναβη

Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε τον Δούναβη (δρόμος 2) που ξεκινάει απο τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνει μέχρι την Ολλανδία και τη Γερμανία. Σε αυτόν θα προστεθούν σε χρήση για ποτάμια ναυτιλία οι δρόμοι 1, 5 και 6. Στη συνέχεια θα εξηγήσω τί είναι ο καθένας.


Ο δρόμος 1 αποτελείται απο τρείς ποταμούς “εν σειρά” που θα διαμορφωθούν και θα διαπλατυνθούν, τον Αξιό της Ελλάδας (30 χμ), τον Βαρδάρη της FYROM (275 χμ) και το Μοράβα της Σερβίας (345 χμ). Τα έξοδα κάπου 10 δις ευρώ της κατασκευής θα τα βάλουν οι Κινέζοι και θα τα πάρουν πίσω μη πληρώνοντας διόδια για κάποια χρόνια για τα πλοία τους που θα ταξιδεύουν στο δρόμο 1. Η συμφωνία αυτή δεν είναι καλή. Καλύτερα να τα πάρουν πίσω μετά απο συλλογή διοδίων κατά συγκεκριμένο ποσοστό. Συμφέρει και αυτούς.

O Αξιός θα είναι μετά τη διάνοιξη του ένα σύνορο ανάμεσα στην μια Ελλάδα και την άλλη.

Οι δρόμοι 3 και 4 είναι υπάρχοντες και “λειτουργούντες” ποταμοί της Γερμανίας που συνδέονται στο Δούναβη (δρόμος 2).

Οι δρόμοι 5 και 6 είναι υπάρχονται ποτάμια στη Βουλγαρία που αναμένω να διαπλατυνθούν κάποια στιγμή και να συνδεθούν με τη τάφρο του ¨Εβρου, που έφτειαξε με πολύ χαρά ο Ελληνικός στρατός για την άμυνα της χώρας…

Η τάφρος του Έβρου έχει πλάτος 30 μέτρα και βάθος 7 μέτρα. Ότι πρέπει. Στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης (θέση L) θα γίνει ένα τερματικό LNG στη θάλασσα. Σε αυτό θα φορτώνουν τα μικρά πλοία – φορτηγίδες LNG που θα έχουν φτειαχθεί στη Κίνα ή θα μεταφορτώνεται LNG σε αυτές που θα έρχεται εκεί με μαγαλύτερα πλοία LNG απο κάποια χώρα του Kόλπου και του “κόλπου” ή απο τον αγωγό ΤΑΠ αν ποτέ γίνει. Οι φορτηγίδες στη συνέχεια θα οδεύουν πρός τον Αξιό ή τη τάφρο του Έβρου, Η τάφρος είναι απαραίτητη γιατί σε κάποιο σημείο ο Έβρος μπαίνει μέσα στη Τουρκία…

Ο δρόμος 7 είναι υπάρχον ποτάμι στη Βουλγαρία που ενώνεται με το Δούναβη και μπορεί να διαπλατυνθεί.

Παρατηρείστε ότι στο μοντέλο αυτό, στη Βουλγαρία υπάρχουν δύο σημεία εισόδου απο τη Μαύρη θάλασσα τουλάχιστο στο Δούναβη. Ένα από τη Βουλγαρία (σημείο J) και ένα απο τη Ρουμανία (σημείο k). Υπάρχουν και άλλα μάλλον μέσω Ουκρανίας αλλά ας μην ερεθίζουμε τη κατάσταση…

Το block A δεν φαίνεται να απασχολεί τις ΗΠΑ. Το block B όμως την απασχολεί γιατί περιέχει τα σημεία J και Κ απο τα οποία θα μπορεί να εισάγεται Ρωσικό LNG στην ΕΕ μέσα απο το Δούναβη και συνεπώς να μεταβάλλονται οι τιμές πώλησης, που είναι και το μυστικό της όλης υπόθεσης.
H ΕΕ ανεβάζει επίτηδες τη τιμή του Φυσικού Αερίου

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τόσο χαμηλή τιμή αερίου, γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να της πουλήσουν μελλοντικά το σχιστολιθικό τους αέριο του το οποίο θα στοιχίζει πολύ ακριβότερα απο το φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς απο τη Ρωσία. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι κάποιες βόρειες χώρες που ήδη παίρνουν φυσικό αέριο με αγωγούς απο τη Ρωσία όπως η Γερμανία αλλά και η Τουρκία στο νότο θα μπορούν να πουλάνε LNG στους υπόλοιπους.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να θαυμάσετε τους αγωγούς φυσικού αερίου που έρχονται στη Τουρκία.

Μετά απο όσα σας είπα, αντιλαμβάνεστε ότι η κατασκευή του ΤΑΠ θα είναι μια παραφωνία στην όλη υπόθεση και αμφιβάλλω αν ποτέ γίνει. Σε αυτό βοηθάει το YΠΕΚΑ το οποίο φαίνεται ότι στηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα. Πλήν αυτού, παρατηρείστε ότι αγωγός φυσικού αερίου δεν περνάει απο το Αιγαίο…
Η στάση του καθεστώτος Σαμαρά

Ο Βενιζέλος με τη στάση του στην Ουκρανία αλλά και το εμπάργκο στη Ρωσία που ακολούθησε, βοήθησε στη διατήρηση της υψηλότερης τιμής του φυσικού αερίου στηρίζοντας την πολιτική των ΗΠΑ. Το εμπάργκο όμως βoηθάει και στην εύρεση δικαιολογίας απο τις εταιρείες που εξαρτώνται απο το φυσικό αέριο, όπως π.χ. τις βιομηχανίες. που προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος, που έπρεπε να γίνει για το λογο που εξήγησα, απέλυσαν ή θα απολύσουν εργαζομένους,

Το εμπάργκο θα κλείσει βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ πλην ίσως της Γερμανίας και θα φέρει περισσότερα προϊόντα απο τη Κίνα.

Η πλασματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για να πωληθεί μελλοντικά το ακριβότερο Αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο δεν αφήνει εκτός και τα ΑΠΕ, των οποίων η τιμή της kWh είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη και να είναι σε συνεχή παραγωγή. Το θέμα των μπαταριών που σταθεροποιούν τη χρήση των ΑΠΕ όλη την ημέρα την έχω συζητήσει ήδη σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ. Η Ελλάδα μάλιστα δεν περιλαμβάνει στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ τη χρήση τους ενώ ανώνυμοι παπαγάλοι της προπαγάνδας έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο κατηγορώντας τα ΑΠΕ με δικαιολογίες που δεν έχουν βάση π.χ. δεν λένε ότι είναι ακριβή η μονάδα χρέωσής τους αλλά ότι δεν είναι δυνατό να έχουν σταθερότητα. Αυτό δεν είναι αληθές και υπάρχει λόγος που τα λένε αυτά. Σίγουρο είναι ότι δεν έχει σχέση με τα Ελληνικά συμφέροντα. Πολλοί απο αυτούς είναι απλοί ερευνητές του διαδικτύου που ότι καταλαβαίνουν με μεταφραστές το πωλούν για σοφιστεία. Χωρίς προπαγάνδα κανένα σύστημα δεν επιβιώνει και η Ελλάδα διαθέτει στρατό απο Ελληνόφωνους αρχαιολάτρες πατριδοκάπηλους… Όλα τα είδη της φύσης.

Η χρήση του λιγνίτη και των άλλων πηγών ενέργειας όπως τα υδροηλεκτρικά, τα γεωθερμικά συστήματα κλπ εντάσσεται στο θέμα της επιβολής χρήσης του φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές, που ήδη συζήτησα. Στην Ελλάδα βέβαια υπάρχουν συμφέροντα και στη χρήση του λιγνίτη και σε όλα. Ακουσα ότι πίσω απο τη παραφιλολογία που τελευταία έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο με θέμα το λιγνίτη κρύβονται συμφέροντα του Εθνικού εργολάβου που ασχολείται με αυτόν. Λεπτομέρειες…
Μια κρίση στη Τουρκία

Μια κρίση στη Τουρκία, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου απο το έδαφός της. Σαν πρώτη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου πρός της Δύση, θα μπορούσε να είναι η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου απο το Sah-Deniz και το Αζερμπαιτζάν στην ακτή της Γεωργίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπάρχων αγωγός περνάει δίπλα στα σύνορα της φιλορωσικής Αρμενίας.

Η χρήση και σε αυτή τη περίπτωση φορτηγίδων μεταφοράς LNG μετά απο διάνοιξη υπαρχόντων ποταμών στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία θα μπρούσε να είναι μια εναλλακτική λύση. Δυστυχώς, τα ποτάμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ποτάμια μεταφορά LNG περνούν δίπλα σε περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη. Η περιοχή B ας πούμε είναι η Νότια Οσετία. Στα νοτιο – ανατολικά του ποταμού στο σημείο Α υπάρχει και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ που έχει άμεση σχέση με την Αρμενία. Στο ποταμό C υπάρχει στα βόρεια η Αμπχαζία κοκ.

Σημειώστε ότι οι ποταμοί Α, B, C και D δεν έχουν ακόμη διαπλατυνθεί αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει. Να μια ευκαιρία για την Ελληνική ΜΟΜΑ να “βοηθήσει”, η οποία έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία απο τη διάνοιξη της τάφρου δίπλα στον Έβρο… Aυτή τη φορά θα πούν ότι το κάνουν υδροβιότοπο, περιοχή για να πετούν οι γλάροι στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία!

Το πιά λύση θα επιλεγεί εξαρτάται απο τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μέχρι τότε στη περιοχή.

Οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλες δυσκολίες να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει…

Η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να διαχειρισθεί τη κατάσταση ενώ η αντιπολίτευση δεν διαθέτει την ικανότητα να κάνει σωστές επερωτήσεις στη Βουλή. Μια παρείτσα όλοι είναι.

http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/09/blog-post_16.html
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria