ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Του ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ - OlaDeka

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Του ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ

Όπως προκύπτει από μια έρευνα του Παγκοσμίου Πρακτορείου Επιχειρηματικότητας (GEM), η Ελλάδα κατέχει χαμηλή θέση στην διεθνή κατάταξη.
Έχει λοιπόν απόλυτο δίκαιο ο γνωστός επιχειρηματίας και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Μπουτάρης, ο οποίος σε μια ομιλία του για την επιχειρηματικότητα, υπογράμμιζε ότι πολλοί επιχειρηματίες στη χώρα μας επιχειρούν από ανάγκη. Εν ολίγοις, αποδεικνύεται ότι η

επιχειρηματικότητά μας είναι «κυρίως επιχειρηματικότητα ανάγκης», με τον μέσον όρο 1,5 ατόμου ανά επιχείρηση, τον πολύ έντονο προσανατολισμό του ατόμου στην εμπορική και μόνον δραστηριότητα με πολλή χαμηλή επίδοση. Αν όντως, η Καστοριά επιθυμεί να αποκτήσει και αναδείξει επιχειρηματίες Γουνοποιούς και κατασκευαστές Δερματίνων ειδών, διεθνούς εμβέλειας, όπως σήμερα οι συνθήκες και περιστάσεις το απαιτούν, είναι ζωτικό και απαραίτητο να πιστέψουν όλοι τους, ότι η επιχείρηση είναι δραστηριότητα παραγωγής πλούτου, ανακατανομής εισοδήματος, κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής καταξίωσης. Για να αναπτυχθεί σήμερα η επιχειρηματικότητα των γουνοποιών μας και ό,τι παράγεται δευτερευόντως από την «γούνα», έχει ανάγκη από υποδομή, τεχνογνωσία, ξένες γλώσσες, μόδα και περιβάλλον. Όταν τα πιο πάνω είναι ελλειμματικά, τότε η επιχειρηματικότητα μοιραία θα χωλαίνει.

Το επιχειρείν δεν είναι «κερδίζειν». Το επιχειρείν είναι κερδίζειν ή χάνειν και γι’ αυτό η έννοια της ζημίας και αποτυχίας πρέπει να απεμπλακεί από την έννοια της πολιτείας – αρωγού. 
Σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και το εμπόριο της Γούνας διέρχεται όχι μια πρωτόγνωρη, αλλά πρωτοφανή οικονομική κρίση, που εκδηλώνεται για πρώτη φορά και δεν έχει αντίστοιχο προηγούμενο, λόγω της αλλοπρόσαλλης  εξωτερικής πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, το εμπόριο της Γούνας δεν είναι για όλους. Είναι για τους χαρισματικούς του χώρου, για τους ταλαντούχους, όπως σε όλους τους τομείς, οι οποίοι θα οδηγήσουν την Καστοριανή Γουνοποιΐα στην παλιά της αίγλη, στην κατάκτηση όλων των διεθνών αγορών και όχι μόνον της Ρωσικής. 
Επίσης, στις σημερινές συνθήκες του οικονομικού ανταγωνισμού οι Καστοριανοί γουνοποιοί έχουν κι ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα. Μερικοί υστερούν σε εξωστρέφεια και έχουν περιορισμένους εμπορικούς ορίζοντες. Άρα, και μια διορατική και αποτελεσματική εμπορική πολιτική, θα ήταν αυτή που θα επέτρεπε στους γουνοποιούς μας την έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη, την οικονομική ορθοπόδηση.
Είναι εκ του πονηρού, ανεπίτρεπτον, ζημιογόνο και εγκληματικό για τον κλάδο της Γουνοποιΐας, για την ανεργία που μαστίζει τον τόπο, αλλά και τους επιχειρηματίες, να δέχονται συμβουλές από τα παράθυρα των ενημερωτικών εκπομπών από άτομα που απέτυχαν οικτρά στον τομέα του Εμπορίου της Γούνας και απέφυγαν την χρεωκοπία, και τον εμπορικό και κοινωνικό τους αφανισμό, γιατί με τα χρήματά μας, τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου απηλλάγησαν των χρεών των. Για να αποτραπεί η αρνητική εξέλιξη, για να αποτραπεί  η καταστροφή της γουνοποιίας και κατ’ επέκταση της Καστοριάς, επιβάλλεται σύνεση, δηλαδή προσεκτική συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, που οδήγησαν την Γουνοποιία και τους Γουνοποιούς μας στη σημερινή δραματική οικονομική κατάσταση και στα σημερινά αδιέξοδα, αλλά και πρωτίστως, ειδική κρατική φροντίδα και άμεσα και δραστικά σωτήρια μέσα από τους κρατικούς φορείς.
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΓΟΥΝΑΡΙΚΩΝ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, ο Δήμος και άλλοι κρατικοί και μη φορείς θα πρέπει να αναδείξουν ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Καστοριάς. Ποιά είναι αυτά; Ένα κορυφαίο πλεονέκτημά της είναι: 
Πρώτον: το φυσικό της περιβάλλον, και 
Δεύτερον: η πολιτιστική της παράδοση. Ο πολιτισμός αποτελεί πρώτη ύλη και αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό πολλές χώρες τον αξιοποιούν. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της Καστοριάς μας είναι ο τουρισμός. Όχι ένας τουρισμός για «φτωχοπρόδρομους», αλλά για κατηγορίες τουριστών που επιθυμούν ποιότητα και έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν γουναρικά ποιότητος.
Υπό αυτούς τους όρους, η Καστοριά μας θα είναι πόλος έλξης τουριστών – επισκεπτών – αγοραστών και ισχυρό οικονομικό εργαλείο όχι μόνον για τη γουνοποιία και τους γουνοποιούς, αλλά για όλον τον Νομό της Καστοριάς. 

ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria