Η αποκρυπτογράφηση των φοροελαφρύνσεων Σαμαρά - OlaDeka

Η αποκρυπτογράφηση των φοροελαφρύνσεων Σαμαρά

Η αποκρυπτογράφηση των φοροελαφρύνσεων Σαμαρά

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μειωμένη κατά 12 έως 13 λεπτά ανά λίτρο θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού. Παράλληλα διατηρείται η επιδότηση των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις για περισσότερες δόσεις σε όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο και για μείωση από το 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς όμως να γίνει γνωστό το ποσοστό της μείωσης. Ειδικότερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκύπτουν τα εξής:

– ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται κατά 30%. Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ που επιβαρύνει το φόρο, μεταφράζεται σε υποχώρηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 12 έως 13 λεπτά ανά λίτρο. Αν ο ΕΦΚ μειωνόταν σήμερα τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν περίπου στο 1,10 έως 1,12 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη διατήρηση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αν η επιδότηση διατηρηθεί στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο τότε το πραγματικό κόστος ανά λίτρο για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που θα επιδοτηθούν θα διαμορφωθεί στα 0,75 έως 0,80 ευρώ ανά λίτρο.

– μειώνεται από το 2015 η εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε το ακριβές ποσοστό της μείωσης αλλά είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των συντελεστών κατά 50% (μεγαλύτερη για χαμηλότερα εισοδήματα και μικρότερη για μεγαλύτερα εισοδήματα)

– θεσπίζονται περισσότερες δόσεις για όσους έχουν χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και σε αυτό το σημείο ο κ. Σαμαράς είναι ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη θέσπιση έως και 100 δόσεων σε όσους έχουν πραγματική δυσκολία να πληρώσουν.

– θα δοθεί έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα. Η σχετική έκπτωση θα δοθεί πριν από την ολοκλήρωση της εξόφλησης του φόρου, δηλαδή πριν το Φεβρουάριο του 2015. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού παραπέμπει σε προσθήκη στο Ε9 ειδικής ένδειξης για μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα την οποία θα συμπληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα αυτής της κατηγορίας κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών (δηλαδή μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Φαβρουαρίου)

Για τα επόμενα έτη

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι θα ανακοινωθεί (δεν προσδιόρισε το χρόνο) οδικός χάρτης για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας που θα περιλαμβάνει:

-τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 42% που είναι σήμερα στο 32%.

-τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 26% που είναι σήμερα.

-μείωση του ΕΝΦΙΑ (δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις)

-στοχευμένες μειώσεις συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης καταθέσεων από το εξωτερικό χωρίς, επίσης, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

capital

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria