Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη - Μπαίνουν στον τρίτο θάλαμο - OlaDeka

Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη – Μπαίνουν στον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη - Μπαίνουν στον τρίτο θάλαμοΟι αρχαιολόγοι μπαίνουν σήμερα στον τρίτο θάλαμο και αγγίζουν το «μεγάλο μυστικό» Πίσω από τον τοίχο με τις Καρυάτιδες βρέθηκε μαρμάρινο επιθύρωμα. NEEΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το μεγάλο «μυστικό» του τάφου της Αμφίπολης θα προσπαθήσουν να αγγίξουν σήμερα οι αρχαιολόγοι, επιχειρώντας την είσοδο στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο από το υπάρχον άνοιγμα, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η ομάδα της Kατερίνας Περιστέρη ξεκινά σήμερα την προσπάθεια εισόδου στον περίφημο τρίτο θάλαμο που «φρουρούσαν» οι Καρυάτιδες.

Οι εργασίες έφεραν στο φως και νέες αποκαλύψεις, καθώς μετά την αφαίρεση αμμωδών χωμάτων πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες βρέθηκε μαρμάρινο περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού και γείσο στο υπέρθυρο που καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:

«Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

» Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τατρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.


 

» Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

» Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου».thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria