Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ: Περί ψηφισμάτων διαμαρτυριών και αποχών - OlaDeka

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ: Περί ψηφισμάτων διαμαρτυριών και αποχών

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ: Περί ψηφισμάτων διαμαρτυριών και αποχών

Την πίκρα που γεννιέται από την αποτυχία μιας προσπάθειας αν δεν την διαχειριστείς σωστά μέσα από τον ρόλο που σε επέλεξαν οι πολίτες να υπηρετήσεις τα δίκαια συμφέροντα τους μακριά από αρρωστημένες κομματικές ιδεοληψίες τότε είναι σίγουρο ότι οι συμπεριφορές σου θα σε εκθέσουν ίσως και ανεπανόρθωτα.

Την αφορμή μας την έδωσε κάποια διαφωνία που εξέφρασε η επικεφαλής της Τετάρτης κατά σειράν ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με ψήφισμα
που θα έπρεπε να εγκρίνει η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ύστερα από αίτημα μάλιστα συλλόγων και φορέων της περιοχής για το εμπάργκο της Ρωσίας για προϊόντα, όπως ροδάκινα, ακτινίδια και την γούνα, που αποτελούν πόροι ζωής των κατοίκων αυτής της περιφέρειας.

Δεν πιστεύω ότι εξέπληξε μόνον εμάς η δήλωση της κα. Ζεμπελιάδου, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που πλήττονται από την απόφαση αυτή του εμπάργκο, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη ότι υποβάθμισε το περιφερειακό συμβούλιο μετατρέποντάς το σε εκδοτήριο ψηφισμάτων και ασφαλώς είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να διαφωνεί.

Αναμφισβήτητα αποδεκτό το δικαίωμα της διαφωνίας τουλάχιστον από εμάς που τυγχάνει να είμαστε ανυποχώρητοι θιασώτες του Βολτέρου. Όμως πιστεύουμε ότι ήταν υπερβολικά η συνέχεια της δήλωσης της να απέχει από την διαδικασία. Οι πολίτες που την επέλεξαν στον ρόλο της αντιπολίτευσης την θέλουν να συμμετέχει στις διαδικασίες και όχι να απέχει δείχνοντας απαράδεκτη ασέβεια σε ότι αποφασίζει η πλειοψηφία.

Την θέλουν να ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση και όχι με στείρες αντιπαραθέσεις. Να συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των πολιτών πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται από συλλόγους και φορείς. Δημοκρατία και αποχή από τις διαδικασίες δεν συμβιβάζονται και αυτοί που την επιλέγουν (μπορεί να την δικαιούνται) αλλά πιθανόν η εξήγηση να αναζητηθεί σε άλλου είδους επιρροές.

Θα λέγαμε όμως μήπως και δεν το γνωρίζει η κα. Ζεμπελιάδου πως ο πολίτης θέλει τον άνθρωπο που επιλέγει να είναι όσο το δυνατόν κοντά του και προπαντός να τηρεί τις υποσχέσεις του. Αυτό δηλαδή που εφαρμόζει ο περιφερειάρχης που όσα προεκλογικά υποσχέθηκε πιστεύουμε ότι θα τα τηρήσει κατά γράμμα. Να ακούει τους πολίτες και να συναποφασίζει μαζί τους.

Για την έκδοση λοιπόν των ψηφισμάτων οι πολίτες και οι φορείς του το απαίτησαν και θα ήταν αρνητής των υποσχέσεων του, αν δεν το έκανε. Και βέβαια θα συμφωνούσαμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και για την ανεργία και για να διαφυλάξει τον πλούτο της περιοχής από το ξεπούλημα όπως την ενέργεια, τον υδάτινο πλούτο και να συνδράμει τους πολίτες και τα νοικοκυριά που τους πτώχευσε η οικονομική κρίση. Μέχρι όμως εκεί που έχει δικαίωμα. Γιατί αυτός ο ρόλος ανήκει στην πολιτεία και την κυβέρνηση.

Στους υπουργούς της, σε έναν εκ των οποίων στο γραφείο του μάλιστα υπηρετεί η κα. Ζεμπελιάδου και έχει λύσει το εργασιακό της πρόβλημα, χάρη της κομματικής της ταυτότητας και ας μην δυσανασχετήσει για αυτό, γιατί δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Μια αλήθεια όμως που σε καμία περίπτωση δεν θα μας επηρεάσει να απαξιώσουμε και τις ικανότητες της και την μόρφωση της και την κατάρτιση της που όλα αυτά αμφίβολα τυγχάνουν στην εκτίμησή μας.

Προτερήματα εξαιτίας των οποίων βρίσκεται σε αυτή την θέση και θα πρέπει όμως να πει στους πολίτες αν συμφωνεί ή διαφωνεί για όσα αποφασίζει ο υπουργός της για τον τόπο του. Θα λέγαμε λοιπόν στον επίλογο αυτού του σημειώματος πως στην τοπική αυτοδιοίκηση όσον αποφασίζουν να συμμετάσχουν είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό θα πρέπει να κλειδώνουν την όποια κομματική τους ιδεολογία στο συρτάρι του σπιτιού τους.

Ο ρόλος τους είναι να υπηρετήσουν την τοπική κοινωνία όλων των αποχρώσεων ισότιμα και να υπάρχει συναίνεση όσο υπερβολικές και αν είναι οι απαιτήσεις τους. Και προπαντός απαλλαγμένοι από κομματικούς μηχανισμούς και εκδικητικές διαθέσεις που εκδηλώνονται από δικαιολογημένες εδώ που τα λέμε, πικρές και όχι μόνο αντιρρήσεις της υπερβολής που διατυπώνονται με φωνές, δεν υπηρετούν σε καμία περίπτωση τους θεσμούς.

Αθανάσιος Μπατσόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria