30% μείον στον ΕΦΚ του θέρμανσης; Πολύ κακό για το τίποτα... - OlaDeka

30% μείον στον ΕΦΚ του θέρμανσης; Πολύ κακό για το τίποτα…

30% μείον στον ΕΦΚ του θέρμανσης; Πολύ κακό για το τίποτα...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα οι βενζινοπώλες, η επίπτωση της μείωσης κατά 30% στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης (όπως εικάζεται ότι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ) θα είναι αμελητέα.

Συγκεκριμένα από 1,30 ευρώ το λίτρο που θα ξεκινούσε σήμερα η τιμή του θέρμανσης, με την εν λόγω μείωση, η τιμή θα διαμορφωνόταν μόλις στο 1,24 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο τα 6 αυτά λεπτά διαφορά, αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την άνθιση εκ νέου της φοροκλοπής, που είχε γνωρίσει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια, όταν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης διατίθεντο, ως πετρέλαιο κίνησης.

Πόσο μεγάλες ποσότητες διακινούνταν παράνομα; Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί από την αύξηση που καταγράφηκε σε πολλούς αγροτικούς νομούς αμέσως μετά την εξίσωση των ΕΦΚ στο θέρμανσης και το κίνησης. Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει (καθώς το ΥΠΑΝ πλέον επικαλούμενο την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πολύ φειδωλό στη δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων) σε περιφέρειες όπως αυτή της Θεσσαλίας, καταγράφηκε αύξηση έως και 40% στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, μετά την εξίσωση, σε μια περίοδο που υπήρχε δραματική μείωση στις πωλήσεις όλων των άλλων καυσίμων κίνησης.

Το γεγονός ότι το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ – παρά την παταγώδη οικονομική του αποτυχία – συνετέλεσε καθοριστικά στη μείωση της φοροκλοπής και της δασμοαποφυγής, παραδέχονται όλοι οι φορείς ακόμη και όσοι ζητούν την κατάργηση της εξίσωσης (ΠΟΠΕΚ).

Πάντως εκεί που οι βενζινοπώλες έχουν δίκιο, είναι στο γεγονός ότι το μέτρο οδήγησε σε δραματική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Εικάζεται δε ότι ακόμη και εάν ο φόρος επανερχόταν στα προ εξίσωσης επίπεδα, σε καμία περίπτωση δε θα συνέβαινε το ίδιο και με τις καταναλώσεις αφού μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει επενδύσει στην αλλαγή του συστήματος θέρμανσης. Μια ρεαλιστική εκτίμηση των βενζινοπωλών είναι ότι σε περίπτωση που ο φόρος μειωνόταν, η κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 60%.

Τιμή

Εάν ο ΕΦΚ επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα (60 ευρώ το χιλιόλιτρο) η τιμή διάθεσης σήμερα θα διαμορφωνόταν στα 90 λεπτά.

Τη μείωση αυτή για τον καταναλωτή υποστηρίζουν και οι εταιρείες πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) όχι όμως με μείωση του ΕΦΚ αλλά με επιστροφή του χωρίς κριτήρια ή πλαφόν.

Είναι η πρόταση που έχει τεκμηριωθεί και με μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία εάν καταργηθούν τα κριτήρια που υπάρχουν σήμερα, τότε το κράτος θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα όμως δε θα διακύβευε νέα έξαρση της φοροκλοπής μέσω της παράνομης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης.

Η συζήτηση αυτή βεβαίως θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών, που συναντά μεγάλα προβλήματα και αδίκως αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί μόνο στους πρατηριούχους και τους διανομείς, χωρίς να περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης (εταιρείες, διυλιστήρια, μέσα μεταφοράς) όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Αλλά και για τα πρατήρια, όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα τα προβλήματα παραμένουν πολλά, αφού ΥΠΑΝ, Μεταφορών, Περιφέρειες, ΓΓΠΣ επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις κατηγόριες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφή των πρατηρίων, πόσα έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών εκροών και πόσα έχουν συνδεθεί με το σύστημα της ΓΓΠΣ και ελέγχονται για τη διακίνηση των καυσίμων τους.

capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria