Αντίο Ρόμπιν Γουίλιαμς, Good Night Vietnam - OlaDeka

Αντίο Ρόμπιν Γουίλιαμς, Good Night Vietnam

«Υπάρχει μια φωνή… στέκεστε σ’ ένα γκρεμό και εσύ κοιτάς κάτω… ακούγεται η φωνή να σου λέει… πήδα». Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς χάρισε το φως, τον κέρδισε το σκοτάδι…

Το μόνο που ήταν πιο γρήγορο από το μυαλό του ήταν το στόμα του… Ο πληθωρικός Ρόμπιν Γουίλιαμς «έφυγε» από τον κόσμο που αγάπησε και στον οποίο πρόσφερε απλόχερα το δώρο του ταλέντου του… Από την αρχή της παρουσίας του στον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου ο Γουίλιαμς κινούνταν σε δύο κατευθύνσεις. Ατίθασος και υπερκινητικός, μοναχικός και αφοπλιστικά ειλικρινής. Τα τελευταία χρόνια είχε ανακαλύψει τον άλλο του εαυτό με ερμηνείες που δεν χάριζαν γέλιο. Ηταν ένας ηθοποιός που δεν φοβόταν τις σκιές του ίδιου του εαυτού του, όπως έγραφαν οι κριτικοί του κινηματογράφου.

Η αυτοκτονία του έπεσε σαν κεραυνός όχι μόνο στο Χόλιγουντ αλλά στα εκατομμύρια θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο που αγάπησαν όλους τους ρόλους του, τους τόσο διαφορετικούς ρόλους του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πέθανε χθες βράδυ στο σπίτι του στην βόρεια Καλιφόρνια και όπως όλα δείχνουν αυτοκτόνησε. Το Χόλιγουντ έχει βυθιστεί σε θλίψη.
Η κοκαΐνη και το αλκοόλ

Ο Γουίλιαμς μιλούσε ανοικτά για τη μάχη του με τον εθισμό. Από το 2006 και μετά πολλές φορές μπαινόβγαινε σε κέντρα αποτοξίνωσης, τον Ιούλιο ήταν η τελευταία φορά, στο Hazelden Addiction Treatment Center κοντά στο Λιντστρομ της Μινεσότας.

Σε μια συνέντευξή του στον Guardian τον Δεκέμβριο του 2010 ο Γουίλιαμς μίλησε για τον εθισμό του στην κοκαΐνη και το αλκοόλ. Αυτή ήταν μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Είχε απεξαρτηθεί αρκετό καιρό πριν από την γέννηση του μεγάλου του γιού το 1983 και έμεινε «καθαρός» για 20 χρόνια. Ομως το 2003, όταν βρισκόταν στην Αλάσκα ξεκίνησε και πάλι να πίνει. «Ηταν μια μικρή πόλη όπου δεν είναι η άκρη του κόσμου, αλλά μπορείς να την δεις από εκεί. Τότε σκέφτηκα και πάλι το ποτό, ότι ίσως βοηθήσει. Αισθάνθηκα μοναξιά και φοβόμουν. Δούλευα σκληρά και είπα… τι στην ευχή… ίσως το ποτό βοηθήσει». Για το πρώτο του ποτό είπε: «Ηταν το χειρότερο πράγμα στον κόσμο όμως με έκανε να αισθανθώ καλά. Αυτό που ακολουθεί μετά όμως είναι το πρόβλημα και η απομόνωση». «Δεν έπεσα στην κοκαΐνη γιατί ήξερα ότι θα με σκοτώσει». Χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα ποτού για να καταλάβω και πάλι ότι είχα θέμα. Αυτή την εβδομάδα λες ψέματα στον εαυτό σου ότι μπορείς να σταματήσεις και μετά το σώμα σου σε κλωτσάει και σου λέει… όχι σταμάτα αργότερα». Ο Γουίλιαμς το 2010 παρακολουθούσε ακόμα συνεδρίες των Ανώνυμων Αλκοολικών μια φορά την εβδομάδα.
Το παχουλό αγόρι από το Σικάγο στην κορυφή του Χόλιγουντ

Ο Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Σικάγο στις 21 Ιουλίου του 1951. Γιος ενός στελέχους της Ford και ενός πρώην μοντέλου, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν ήταν ένα παιδί σαν όλα τ’ άλλα. Οχι γιατί δεν το ήθελε αλλά γιατί οι συνομήλικοί του τον κορόιδευαν για το πάχος του. Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στην Καλιφόρνια και όταν αποφοίτησε από το Κολλέγιο Marin σπούδασε δράμα με υποτροφία στην σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον γνωστό από το ρόλο του ως SupermanΚρίστοφερ Ριβ.

Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και το χαμό του Ριβ το 2004. Πολλοί μάλιστα είπαν ότι η αιτία που ξανάπεσε στο αλκοόλ ήταν θάνατος του Ριβ. Στη σχολή, επίσης, γνώρισε την χορεύτρια Βαλερί Βαλερντί, με την οποία παντρεύτηκαν το 1978 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ζάκαρι.

Ο Γουίλιαμς έγινε για πρώτη φορά γνωστός για το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970 «Mork and Mindy». Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και χάρισε στον Γουίλιαμς την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1979. Το 1980 πήρε τον ρόλο του «Ποπάι». Ακολούθησε «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ», το 1983, οι «Survivors» και το 1987 εντυπωσιάζει τον κόσμο με το «Καλημέρα Βιετνάμ». Κέρδισε την δεύτερη Χρυσή Σφαίρα του και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η Βάλερι και ο Γουίλιαμς χώρισαν και ο ίδιος παντρεύτηκε την βοηθό του το 1989, αποκτώντας δύο παιδιά τη Ζέλντα Ρέρι και τον Κόντι Άλαν. Το 1988 τρεις ταινίες προβλήθηκαν με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμς: «Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν», το «Rabbit Ears: Pecos Bill» και το «The portrait of a white marriage».

Η συγκλονιστική ερμηνεία του όμως ήταν αυτή του καθηγητή στον«Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 1990 πρωταγωνίστησε στο «Κάντιλακ Μαν», «Επιστροφή στη χώρα του Ποτέ» και «Ξυπνήματα», στην οποία ενσάρκωσε τον γιατρό Όλιβερ Σακς δίπλα στον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Το «Fisher King» (1991) του Τέρι Γκίλιαμ συχνά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ταινία και ρόλος του Γουίλιαμς, ο οποίος σώζει τη ζωή του Τζεφ Μπρίτζες, και αυτός ο ρόλος τον τοποθετεί για τρίτη φορά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Την ίδια ο χρονιά πρωταγωνιστεί στην ταινία «Hook» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.Το 1992 ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι το τζίνι στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Αλαντίν» της Disney, φέρνοντας στο box office 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Κυρία Νταπφάιρ» το 1993 έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και χάρισε άλλη μία Χρυσή Σφαίρα στον Γουίλιαμς. Ακολούθησαν το «Κλουβί με τις τρελές», το «Τζακ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και το 1997 το «Φλάμπερ» που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η απόλυτη όμως δικαίωση για την καριέρα του ήρθε στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ», που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο.

Εξαιρετική παρουσία και στο θεατρικό σανίδι, μια πλευρά λιγότερο γνωστή…


«Υπάρχει μια φωνή… »

Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια αιτία… κάτι που κρύβεται από πίσω. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Υπάρχουν όμως στιγμές που σκέπτεσαι ότι υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά… κάτι διαβολικό… Υπάρχει μια φωνή … στέκεστε σε ένα γκρεμό και κοιτάς κάτω.. ακούγεται μια φωνή να σου λέει… πήδα», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις του. Η φωνή τελικά τον «μάγεψε»…

Καλό ταξίδι captain my captain…

Φωτογραφίες: Reuters, EPA, CBS, Twitter, Instagram, Facebook

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria