Στον Άγιο Μάρκο Κλεισούρας ο Μητροπολίτης Καστορίας - OlaDeka

Στον Άγιο Μάρκο Κλεισούρας ο Μητροπολίτης Καστορίας

Την μαρτυρική Κλεισούρα επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης μας την Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, προκειμένου μαζί με τους ευλαβείς Κλεισουριώτες, να εορτάσει την μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως ο οποίος μαρτύρησε στο Άργος Ορεστικό για την πίστη του.

Αφού αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, τον απαγχόνισαν και εν συνεχεία έριξαν το σώμα του στον Αλιάκμονα το 1598.

Θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι, σύμφωνα με παλαιές προφορικές παραδόσεις , οι Κλεισουριώτες έκτισαν ναό προς τιμή του Αγίου Μάρκου , τον οποίο οι κατακτητές γκρέμισαν και εν συνεχεία έκτισαν ναό του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού, ο οποίος υφίσταται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα και στην γειτονική Βλάστη , υπάρχει ναός του Αγίου Μάρκο τον Ευαγγελιστή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η παρουσία του Νεομάρτυρος στην περιοχή ήταν ζωντανή και οι άνθρωποι τον τιμούσαν.

Πριν το κοινωνικό, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς, π. Αθανάσιος Γιαννουσάς διάβασε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου.

Στο τέλος, διαβάστηκαν τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου Μάρκου του Κλεισουριέως, ενώ πριν την Απόλυση, ο Ποιμενάρχης στάθηκε στην προτροπή της εγκυκλίου που αφορούσε την προσευχή που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για τους Νεομάρτυρες, αλλά και για το αίμα των αθώων ψυχών, το οποίο κυλάει και στις μέρες μας ακόμη στην Μέση Ανατολή.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη περίοδο Δεκαπενταυγούστου, ενώ ακολούθησε και ένα σύντομο κέρασμα από τους φιλόξενους και εγκάρδιους Κλεισουριώτες.

DSC 0005
DSC 0011
DSC 0022
DSC 0029
DSC 0041
DSC 0044
DSC 0050

DSC 0054
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria