ΝΔ: Διχάζουν τα σχέδια Σαμαρά για αμφίπλευρη διεύρυνση - OlaDeka

ΝΔ: Διχάζουν τα σχέδια Σαμαρά για αμφίπλευρη διεύρυνση

ΝΔ: Διχάζουν τα σχέδια Σαμαρά για αμφίπλευρη διεύρυνση
Αναταράξεις προκαλεί το σχέδιο Σαμαρά για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της ΝΔ. Πρώτο βήμα η επιστροφή Καρατζαφέρη. Αντιδρούν οι Καραμανλικοί. Τα «στρατόπεδα».

Διχάζει την κεντροδεξιά παράταξη ο “Συναγερμός ” που είναι έτοιμος να σαλπίσει, αφού πάνε όλα καλά με την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της αμφίπλευρης διεύρυνσης που σχεδιάζει.

Ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της ΝΔ και η ουσιαστική της μετάλλαξη θεωρούνται επιβεβλημένα από τον πρωθυπουργό και ήδη η αναμενόμενη επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη ΝΔ που όμως προκαλεί πολλές παρασκηνιακές αντιδράσεις από τους καραμανλικούς, είναι το πρώτο βήμα.

Ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου εξαρτάται άμεσα από την πορεία του κυβερνητικού σχήματος και κυρίως από το αν θα μακροημερεύσει.Το «κλειδί» των εξελίξεων είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, καθώς, όπως παραδέχεται η πλειονότητα των στελεχών, είναι αυτός που θα ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζει με στόχο να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.

Τα πρωθυπουργικά σχέδια όμως συναντούν τον αρνητισμό και τη δυσπιστία σημαντικών θυλάκων στη ΝΔ, όπως μεγάλου τμήματος των «καραμανλικών», που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διεύρυνση που ετοιμάζεται.

Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής – που διαμηνύει ότι στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση και δεν αναμειγνύεται επί της ουσίας -, όπως προκύπτει από συζητήσεις που έχει κάνει, δεν πιστεύει ότι πετυχαίνουν πάντα αυτά τα σχέδια αμφίπλευρης διεύρυνσης, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη βαθιών αλλαγών στη ΝΔ.

Στη “γαλάζια” ΚΟ καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επί των σχεδίων για το ευρωπαϊκό μέτωπο και τη σχεδιαζόμενηΕθνική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, απ´ όπου ο πρωθυπουργός θέλει να απευθύνει προσκλητήριο σε στελέχη που τα τελευταία κόμματα βρέθηκαν εκτός ΝΔ.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν υπουργοί και στελέχη, όπως οι Κ. Αρβανιτόπουλος, Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βορίδης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά., που συμφωνούν και θεωρούν επιτακτική την αλλαγή φυσιογνωμίας και από την άλλη εκφράζονται ενστάσεις, από στελέχη που θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό έληξε με την ιδρυτική διακήρυξη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974.

Βέβαια ο διχασμός αναδεικνύεται όταν προχωρεί η συζήτηση για το εάν η ΝΔ πρέπει να στρίψει δεξιά ή να προωθηθεί το σενάριο της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Π.χ. Στην πιο πάνω ομάδα στελεχών οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης είναι αναφανδόν υπέρ της δεξιάς στροφής ενώ την αμφίπλευρη διεύρυνση στηρίζει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Δ. Αβραμόπουλος, κ.α.thetoc

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria