Η πιο απλή ασπίδα στον καρκίνο του στομάχου και του προστάτη

Αρχική » Διάφορα » Η πιο απλή ασπίδα στον καρκίνο του στομάχου και του προστάτη

Περνάει σχεδόν απαρατήρητο για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας και το μνημονεύουμε κατά κανόνα μόνο για τη γεύση που δίνει στο πιάτο μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό το ταπεινό χορταρικό είναι από τις καλύτερες “ασπίδες” μας ενάντια στον καρκίνο.

Ο λόγος γίνεται για το σχοινόπρασο! Πρόκειται για ένα χορταρικό που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια. Ενώ είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, είναι πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Θρεπτική αξία

Μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο περιέχει μόλις μία (1) θερμίδα και καθόλου (0) γραμμάρια λίπους, καθώς και μηδέν (0) γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδέν (0) γραμμάρια υδατανθράκων. Καταφέρνει, όμως, με μια τόσο μικρή ποσότητα να καλύψει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες Α και C! Μια μερίδα σχοινόπρασου περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, χολίνης, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Οφέλη του σχοινόπρασου για την υγεία

Το σχοινόπρασο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium”, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια/φυτά, που συμπεριλαμβάνουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το πράσο και άλλα.

Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια αυτή έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους είναι πιθανό να οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των οργανικών σουλφιδίων που περιέχουν. Αν και ο ακριβής μηχανισμός, με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι πετυχαίνουν την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους και την πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών.

Καρκίνος του προστάτη: Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης allium λαχανικών και του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε τέτοια λαχανικά είχαν αισθητά μειωμένο κίνδυνο για να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου: Η κατανάλωση allium λαχανικών, όπως το σχοινόπρασο, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης λαχανικών της οικογένειας allium για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης υπάρχουν πλείστες επιστημονικές εκθέσεις που επιβεβαιώνουν την αναστολή/περιορισμό των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση χημικών ενώσεων -όπως αυτές στο σχοινόπρασο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των allium λαχανικών- σε πειραματόζωα.

Ύπνος και διάθεση: Η χολίνη στo σχοινόπρασο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθάει επίσης στην διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή. Το φυλλικό οξύ, που επίσης περιέχει το σχοινόπρασο, μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη με την πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής ομοκυστεΐνης από το σώμα, η οποία μπορεί να αποτρέψει το αίμα και άλλα θρεπτικά συστατικά από το να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η ομοκυστεΐνη επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που σας κάνουν να αισθάνετστε καλά/ευχάριστα όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο διάθεση, αλλά επίσης και τον ύπνο και την όρεξη.

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/318022-i-pio-apli-aspida-ston-karkino-tou-stomaxou-tou-prostati#ixzz3BM1ZDCI5

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια